helenchr
- Jeg havde også en kunde, der sagde: 'Nu er det din skyld, at jeg dør'. Fordi vi ikke havde mere håndsprit. Det gør rigtig ondt, fortæller Helen Christine Lohmann, der er farmaceut og ansat på et apotek. Foto: Privat

Apoteksansat overfuset af vred kunde: 'Nu er det din skyld, at jeg dør'

12. apr 2020, 08:15
GENPUBLICERING Som ansat på et apotek oplever Helen Christine Lohmann, at hun står et sted mellem at være en del af sundhedsvæsnet og det at være butiksansat. Det er svært at navigere i. Derfor har hun skrevet et opråb på sin Facebook-profil, der lige nu bliver delt og kommenteret flittigt.

Kære læser

Denne artikel blev bragt første gang 17. marts.  I påskedagene genpublicerer vi historier, som vores læsere har været særlig glade for. Artiklen er åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Flere gange har der i pressen og på de sociale medier været opråb fra ansatte i sundhedsvæsnet og i supermarkederne, der oplever coronakrisen på tætteste hold.

Men kun få gange har vi hørt om oplevelser fra de ansatte på landets apoteker, der hver dag står ansigt til ansigt med både syge og bekymrede borgere, der skal hente medicin eller går forgæves efter håndsprit.

LÆS OGSÅ: Erhvervspsykolog: Seks tip til dig, der arbejder hjemmefra

Helen Christine Lohmann er farmaceut og teamleder på et apotek. Hun har på tætteste hold mærket, hvordan krisen i den grad har påvirket hendes arbejdsdag.

Det hele ændrede sig onsdag aften, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte, at store dele af det offentlige Danmark lukkede ned. Den aften havde Helen Christine Lohmann selv vagt på apoteket.

- Jeg oplevede, at apoteket på det nærmeste blev stormet. Jeg tror, at der var samme stemning hos os som i supermarkederne, hvor folk simpelthen hamstrede. Men vi er ikke bare en butik. Vi ansatte befinder os et underligt sted mellem det at være butiksansat og det at være en del af sundhedsvæsnet, og det kræver en hel del af os, fortæller hun til A4 Arbejdsliv.

Jeg havde også en kunde, der sagde: 'Nu er det din skyld, at jeg dør'. Fordi vi ikke havde mere håndsprit 
 Helen Christine Lohmann, farmaceut og apoteksansat

Siden har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) aktiveret dele af lægemiddelberedskabet. Det betyder, at apotekerne har fået besked på, at kunderne ikke kan købe mere receptpligtig medicin end det, der svarer til deres normale forbrug. Desuden må apoteket kun udlevere én pakke af hver type håndkøbsmedicin pr. kunde. Også det har givet nogle udfordringer på apoteket.

- De fleste tager det pænt, men der er også dem, der bliver bekymrede og vrede over, at de ikke kan få så meget medicin, som de plejer.

Som så mange andre steder har apoteket også udsolgt af håndsprit, og også det har mange kunder svært ved at forstå:

- Selvom vi har sat skilte op over det hele, hvor vi fortæller, at vi i øjeblikket har udsolgt, så er der mange, der lige skal høre mig, om det mon passer.  Jeg havde også en kunde, der sagde: 'Nu er det din skyld, at jeg dør'. Fordi vi ikke havde mere håndsprit. Jeg passer mit arbejde. Og jeg er altså også bare et menneske, og så skal jeg have sådanne beskyldninger smidt i hovedet. Det gør rigtig ondt, siger Helen Christine Lohmann.

Men det er langt fra det værste, fortæller hun. Det værste er, at der er kunder, der ikke tager myndighedernes anbefalinger alvorligt, når det handler om at holde sig på afstand og blive hjemme, hvis de er syge:

Vi har ikke de samme værnemidler, som de ansatte har på et hospital. Det er i højere grad op til os selv at navigere i den her nye dagligdag 
Helen Christine Lohmann, farmaceut og apoteks-ansat

- Min kollega oplevede en kunde i apoteket, der sagde, at han var testet positiv for coronavirus. Så skulle mine følelser bare ud et sted, fortæller hun.

Efter blandt andet den episode satte Helen Christine Lohmann sig til tasterne og skrev et opslag på Facebook, der i skrivende stund er delt mere end 7.000 gange og kommenteret 576 gange.

'Kære alle danskere - et opråb fra en apoteksansat!', indleder Helen Christine Lohmann sit Facebook-opslag og fortsætter:

'Vil I ikke godt være fornuftige og lytte til regeringens og Sundhedsstyrelsens anbefalinger! Jeg arbejder på et apoteket, og vi oplever STADIG tydelige syge kunder, OG sågar kunder der (i slutningen af ekspeditionen) fortæller, at de er testet positive med kommentaren: 'Jeg har jo ikke symptomer, så pyt med det'. Nej! Ikke pyt med det! Du skal slet ikke komme IND på apoteket!'

Se hele opslaget nederst i artiklen.

Ingen værnemidler

Den 32-årige farmaceut håber, at hun med sit opslag får fremtidige kunder til at tænke sig lidt om, så de fremover vil få hjælp fra familie eller venner til at hente medicin, hvis de er syge, eller vil bestille deres medicin online med levering til hjemmet.

- Vi oplever mange, der er syge, ældre og svage, ligesom man gør det på et hospital. Men vi har ikke de samme værnemidler, som de ansatte har på et hospital. Det er i højere grad op til os selv at navigere i den her nye dagligdag. Jeg ville sådan ønske, at folk ville holde sig væk, hvis de var syge, holde afstand, når de kommer på apoteket, og ikke hoste os op i ansigtet.

Med værnemidler henviser farmaceuten til, at hun hverken har adgang til mundmaske eller håndsprit.

Det er ikke kun folks adfærd, der har ramt Helen Christine Lohmann, men også folks udmeldinger gør hende vred:

- Når folk giver udtryk for, at de er på coronaferie, så bliver jeg gal. Jeg knokler på mit arbejde, og når jeg så kommer hjem, så bliver jeg indenfor. Jeg vil gøre alt for ikke at blive syg, så jeg kan passe mit arbejde. Det er det, der er min pligt. Og det er især vigtigt lige nu. Jeg ser, hverken min familie eller venner, og jeg ville ønske, at andre tog det lige så alvorligt.

Jeg tror, det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at navigere i det hele lige nu. På apoteket bruger vi også lang tid på at tale med borgere, som er bekymret. Og det skal der også være tid til
Helen Christine Lohmann, farmaceut og apoteksansat

Helen Christine Lohmann fortæller, at hun ikke endnu ved, hvad de vil gøre på apoteket, hvis hun og hendes kolleger bliver syge. Der er kun en anden kollega på apoteket, der varetager præcis det samme job, som Helen Christine Lohmann gør.

- Derfor er det ret vigtigt, at vi holder os raske. Men det kan vi ikke gøre, hvis folk ikke tager myndighedernes anbefalinger alvorligt. Jeg er bange for, at det kan ende rigtig fatalt, siger hun.

Selvom Helen Christine Lohmann er frustreret, så har hun også gode oplevelser på jobbet:

- Der er mange, der siger, at vi gør det godt, og at det er dejligt, at vi er her. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at navigere i det hele lige nu. På apoteket bruger vi også lang tid på at tale med borgere, som er bekymrede. Og det skal der også være tid til.

LÆS OGSÅ: Læge med opsang til ubekymrede danskere: 'Jeres adfærd betyder liv eller død for de svage'

Helen Christine Lohmann har ikke lyst til at oplyse, hvilket apotek hun arbejder hos.

- Det her handler ikke om min arbejdsplads, men om alle landets apoteksansatte, der formentlig er ramt af de samme vilkår, som vi er lige nu.