Maj Ellegaard Bechmann.

AOF omstiller: Voksne kan nu lære at læse og stave hjemme fra privaten

1. apr 2020, 15:30
Politikere, erhvervsorganisationer og fagbevægelse opfordrer til uddannelse, mens Danmark er lukket ned. Nu melder AOF sig på banen med undervisning online.

AOF har ligesom landets folkeskoler, universiteter og andre uddannelsesinstitutioner omlagt undervisningen, så den nu foregår online. Det sker for stadig at have tilbud til kursister under den nuværende nedlukning af Danmark.

- Med onlineundervisningen håber vi fortsat at kunne hjælpe kursister og medlemsorganisationer ved at give dem den bedst mulige undervisning under svære omstændigheder, siger Maj Ellegaard Bechmann.

Hun er forbundskonsulent i AOF med ansvar for den forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisningen (OBU), der er de to undervisningsområder, som er omfattet af den nye onlineundervisning.

Voksenundervisning

Der findes en stribe oplysningsforbund i Danmark. Et oplysningsforbund er en organisation, der administrerer og koordinerer folkeoplysende virksomhed, f.eks. kurser, foredrag, møder og arrangementer. Deres område er aftenskolevirksomhed.

Du kan se en oversigt over forbund og læse mere om, hvad de tilbyder her: Oplysningsforbund.

AOF er en forkortelse for Arbejdernes Oplysningsforbund. Det er en forening, der blandt andet består af lokale AOF-centre, som dagligt uddanner voksne over 25 år, der ønsker at blive bedre til at læse, stave, skrive eller regne. 

Derudover underviser de voksne over 18 år med læse- eller skrivevanskeligheder, der er berettiget til at modtage ordblindeundervisning. Den såkaldte OBU.

LÆS OGSÅ: Socialrådgiverformand: Der er ikke job til folk på kontanthjælp

AOF opfordrer som andre udbydere virksomheder og ansatte til at benytte nedlukningen af Danmark til efteruddannelse og opkvalificering. Undervisningen er gratis for kursister. Virksomheder kan søge SVU-godtgørelse (Statens Voksenuddannelsesstøtte) svarende til 4.405 kr. om ugen.

Onsdag begyndte onlineundervisningen af AOF's over 60 nye kursister. De er primært ledige og benytter sig af nedlukningen til at lære nyt - hjemmefra.

Udover de nye kursister fortsætter undervisningen af de ca. 2.000 eksisterende kursister også som onlineundervisning.

- Selvom undervisningen nu foregår online, forsøger vi stadig at gøre den så virkelighedsnær som mulig. Det vil sige, at hvis du som eksempelvis SOSU-hjælper eller -assistent modtager undervisning i at skrive, så kan vi gøre det med udgangspunkt i, hvordan man skriver i en journal, siger Maj Ellegaard Bechmann.

LÆS OGSÅ: Refusionsregler spænder ben: Kan få virksomheder til at tøve med efteruddannelse

Bliver bedre til faget

Konkret kan kursisterne nu blive undervist i læsning, matematik og engelsk, men også i faget FVU digital, der lærer kursisterne at bruge IT. Varigheden af kurserne afhænger af, hvilket niveau man tager det på, og hvordan uddannelsen tilrettelægges.

Ordblindeundervisningen er individuelt tilrettelagt efter, hvor kursisten oplever udfordringer.

- Undervisningen gør, at kursisterne bliver hurtigere, gladere og generelt bedre til deres fag. I stedet for at uddelegere de opgaver de normalt har svært ved, kan undervisningen forhåbentlig få dem til at dygtiggøre sig, så de i fremtiden bliver selvhjulpne. I stedet for at de tænker: ‘Det kan jeg ikke’, siger Maj Ellegaard Bechmann og tilføjer:

- Derudover kan man, hvis man består uddannelserne i dansk og matematik, bruge undervisningen som adgangsbillet til erhvervsuddannelserne.

Potentielle kursister og virksomheder kan skrive sig op til en vejledende telefonsamtale for at afklare, om de er i målgruppen og kan få gavn af kurset.

Også for ledige

I FOA's a-kasse, der organiserer 147.000 medlemmer inden for primært social- og sundhedssektoren og den pædagogiske sektor, har de sendt et brev ud til deres ca. 4.000 ledige medlemmer. Her oplyser de om muligheden for at deltage i AOF's onlineundervisning.

Vibeke Kold, arbejdsmarkedspolitisk konsulent i FOA's a-kasse, hilser den nye onlineundervisning velkommen, som hun kalder ‘hammer god’.

- Vi ved, at mange af vores medlemmer ikke får konfronteret nogle af de problemer, de oplever i dagligdagen, når de skal læse eller skrive. Derfor er det fedt, at de nu får muligheden, og at nogle udnytter den til at få hjælp til at tage hånd om problemerne, så de kan bygge videre på deres fag og dygtiggøre sig, siger Vibeke Kold.

Fagforeningen 3F forventes at sende et tilsvarende brev ud til deres medlemmer.

LÆS OGSÅ: FH og DA i fælles opråb til pressede virksomheder: Overvej fjernundervisning til opkvalificering

Før undervisningen blev omlagt til onlineundervisning var det ganske få lokale AOF-centre, der tilbød fjernundervisning. Maj Ellegaard Bechmann forudser, at omlægningen kan fungere som katalysator for AOF's arbejde med onlineundervisning.

- Vi er selvfølgelig optaget af at gøre så meget for vores kursister som muligt. For nogen kan onlineundervisningen hjemme fra stuen måske betyde, at de sidder i mere trygge rammer, end de gør, når de sidder i et klasselokale, som de måske har dårlige minder fra, siger Maj Ellegaard Bechmann.