- De, der er syge og har krav på en førtidspension, skal have mulighed for at få dette som et trygt sikkerhedsnet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix (arkiv)

Antallet af nye førtidspensionister stiger støt igen

28. jan 2020, 12:25
De syge har krav på et trygt sikkerhedsnet, siger Peter Hummelgaard efter tal viser, at førtidspension-reformen ikke har nedbragt antallet af førtidspensionister.

Antallet af borgere, der sendes på livslang social ydelse, er stort set på samme niveau som før reformen i 2012, skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: 47.000 HK'ere skal have ny formand: Her er de to kandidater

Tal for 2019 viser, at 16.125 personer fik tildelt førtidspension. Det er stort det samme antal som i 2011 - året før reformen.

Ifølge Berlingske var et af hovedpunkterne i reformen fra 2012, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke skulle tilkendes førtidspension, men sendes ud i et ressourceforløb.

Også tallet for borgere under 40 år på førtidspension er steget. I 2018 blev i alt 3.528 borgere i den gruppe tilkendt førtidspension.

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Larsen påpeger, at ressourceforløbene kan have skabt et efterslæb, fordi det fem år senere viser sig, at mange alligevel ikke havde nogen nævneværdig arbejdsevne, skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: Langer ud efter kronprinsen: Giv ham en skideballe

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nævner desuden den stigende pensionsalder som en faktor. Alene sidste år steg pensionsalderen med et halvt år - det betyder at flere sygemeldte seniorer må blive længere på førtidspension.

- Det er ikke et mål for os, at flere skal være på førtidspension. Vi vil helst have, at folk ikke blev så syge og nedbrudte, at de havner der. På den anden side skal de, der er syge og har krav på en førtidspension, også have mulighed for at få dette som et trygt sikkerhedsnet, siger Peter Hummelgaard til Berlingske.

Oven i kommer, at man i 2018 justerede reglerne, således at man skal tilkendes førtidspension, hvis det ikke er realistisk, at man kan udvikle sin arbejdsevne i et ressourceforløb.

Ifølge Berlingske forventes udgiften til førtidspensioner i år at stige med halvanden milliard kroner. De samlede udgifter til ydelsen var i 2018 cirka 40 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Kan særlig metode finde Emilie Mengs morder? Sådan knækker hollandsk politi kolde drabsager