20180912-105208-A-1920x1015we
Der er blevet markant længere mellem jobopslagene under corona-krisen. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Antallet af jobannoncer rasler ned

7. maj 2020, 13:27
Mængden af jobannoncer falder voldsomt under corona-krisen, men faldet er skævt fordelt.

Hvis du leder efter et job inden for industrien eller et lagerjob, så er der nu langt færre job at søge end samme tid sidste år. Endnu værre står det til for hoteller, restauranter og køkkener. Her er antallet af jobannoncer faldet med 80 procent i april, sammenlignet med april sidste år. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Coronakrise - Tøjgigants omsætning styrtdykker

Målingen kommer fra Dansk Jobindex, der er en indikator for antallet af jobannoncer i Danmark.

I gennemsnit er der nu 45 procent færre jobannoncer på det private arbejdsmarked, mens jobannoncer med job i det offentlige kun er faldet med 15 procent.

Der er dog også brancher, hvor der er kommet flere jobopslag. I toppen ligger dele af bygge og anlæg med en stigning på 24,2 procent sammenlignet med april sidste år. Tømrere, snedkere, elektrikere og blik og rør er dog ikke med i tallet.

Inden for industri og håndværk samlet set er der et stort fald på 42,7 procent.

Kaare Danielsen, direktør for Jobindex, som er med til at lave opgørelsen, forklarer, at nedgangen af jobannoncer er meget skæv:

- Under finanskrisen blev alle områder ramt relativt hårdt. Men denne gang er brancherne ramt meget forskelligt, og andre er upåvirkede og kører bare videre. Regionerne, kommunerne og forsvaret er dem, der har flest jobannoncer i øjeblikket, siger han.

Selv havde han ventet, at antallet af jobannoncer ville være kommet langt hurtigere op igen.

- Men vi er stadig langt fra niveauet fra før krisen. Folk begynder at komme tilbage på arbejdspladserne, men virksomhederne ansætter ikke så mange som før. Private arbejdsgivere er formentlig usikre på fremtiden og ser tiden an. Desuden er der formentlig langt færre, der selv siger op under en krise som nu, mener Kaare Danielsen.

I arbejdsgiverforeningen Dansk Byggeri kalder cheføkonom Bo Sandberg tallene for bygge og anlæg “et lyspunkt i corona-mørket”. Han er ikke overrasket over, at byggeriet ligger i den bedre ende, men ville dog have troet, at der havde været et vist fald.

- Jeg opfatter det som en positiv overraskelse, men vi vil nok gerne se nogle flere måneder, før vi for alvor tør glæde os over det. Men man må sige, at byggeriet kom godt fra start i 2020, så det er måske eftervirkninger af det. Vi ved også, at byggeriet ikke har været så hårdt ramt som mange andre, og at mange byggerier er ført videre, siger Bo Sandberg.

- Og så hører det også med, at der er væsentligt færre jobopslag inden for en række af de andre store faggrupper i byggebranchen: Tømrer, blik og rør, elektriker og byggeteknik, siger Bo Sandberg.

LÆS OGSÅ: Jens raser over Jysk - "Det er grotesk"