20130416-145242-9-1920x1920we
Fra 2015-2019 har flere end 7.000 personer fået et grønt fuldtidsjob. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Antallet af grønne job stiger

19. nov. 2020 15.34
Siden 2015 er der kommet over 7.000 nye grønne job i Danmark. Det viser helt nye tal.

Grønt er godt, og antallet af job, som fremmer miljøet eller er med til at spare på ressourcerne, stiger.

Fra 2015-2019 har flere end 7.000 personer fået et grønt fuldtidsjob. Det svarer til en stigning på 10,6 procent, hvilket er næsten dobbelt så meget som stigningen i den samlede fuldtidsbeskæftigelse i hele landet, der i samme periode er steget med cirka seks procent.

Det viser helt nye tal fra 19. november i år fra Danmarks Statistik. Sådan skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Hver tredje kender en corona-arbejdsløs: Men dagpengesystemet er på 'katastrofekurs'

- Det illustrerer, at Danmark er rigtig godt med på den grønne bølge, og vi har et erhvervsliv, der er i førertrøjen i forhold til den grønne omstilling, som der er stor efterspørgsel på ude i verden, siger direktør Lars Andersen, Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

Han hæfter sig ved, at den grønne omstilling sker bredt i både industrien og i primære erhverv som landbruget.

- Og den vil fortsætte. Derfor er det afgørende, hvordan vi håndterer den, og at vi sikrer, at folk har de kompetencer, der skal til, siger Lars Andersen.

Det øgede antal grønne job vækker også glæde i 3F.

- Det er meget positivt, og det ser jeg som et tegn på, at der er ved at være godt gang i den grønne omstilling, forskning og innovation, siger gruppeformand Peter Kaae Holm, Den Grønne Gruppe i 3F, hvis medlemmer blandt andet tæller ansatte i landbruget og gartneri-, skov- og mejeriarbejdere.

Alene fra 2018 til 2019 er der skabt 1.199 nye grønne job, og den største stigning er sket inden for landbruget.

Her er der fra 2018-2019 kommet 600 flere fuldtidsbeskæftigede, hvilket ifølge en analyse fra 3F blandt andet vurderes at skyldes fremgang i det økologiske jordbrug.

- Det kræver flere hænder og mere mandskab at drive et økologisk landbrug, end hvis man bare kører ud og sprøjter sine marker. Det kan være en del af forklaringen, siger Peter Kaae Holm.

De nye grønne job har også ført til en mindre stigning i antallet af beskæftigede inden for det grønne område, som er organiserede og har meldt sig ind i 3F.

- Der har været en svag stigning i de senere år, men det er ikke sådan, at vi jubler. Der har altid været nogle udfordringer i forhold til organiseringen inden for eksempel landbruget, siger Peter Kaae Holm.