c20201220203408559_1000
Kim Hjembæk blev skadet under sit arbejde på Storstrømsbroen, men det blev ikke indberettet til myndighederne, før 3F gik ind i sagen. Foto: Hanne Loop / Fagbladet 3F/

Ansatte står frem:
Arbejdsulykker på milliardbyggeri bliver ikke anmeldt

21. dec. 2020 05.34
Ansatte på byggeriet af den nye Storstrømsbro fortæller, at deres arbejdsskader ikke bliver indberettet.

Arbejdsulykker på opførelsen af den nye Storstrømsbro er i en række tilfælde enten ikke blevet anmeldt, eller også er de blevet indberettet i strid med reglerne.

Det fortæller bygningsarbejdere, der alle har været ude for arbejdsulykker på det store byggeprojekt. Det skriver Fagbladet 3F.

Storstrømsbroen mellem Sjælland og Falster bliver Danmarks tredjestørste bro og har fået hård kritik for livsfarlige arbejdsforhold.

Når Arbejdstilsynet har reageret med påbud og politianmeldelser, har det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV), der har kontrakten på milliardbyggeriet, forsvaret sig med, at der har været færre arbejdsulykker end på andre store byggerier.

Men nu viser det sig altså, at der kan være et antal arbejdsulykker, som aldrig bliver registreret.

- Jeg blev skadet på byggepladsen, hvor jeg fik to store splinter fra noget trykimprægneret træ i min finger. Det hævede meget op, og jeg endte med at måtte indlægges til medicinsk behandling. Jeg gik ud fra, at firmaet anmeldte det, som de skal, men opdagede efter lang tid, at min skade slet ikke var blevet indberettet, siger Kim Hjembæk, der er ansat som arbejdsmand af SBJV på det store brobyggeri.

Det var først 10 uger efter arbejdsskaden, i slutningen af november, at Kim Hjembæks fagforening blev opmærksom på, at SBJV ikke havde anmeldt skaden.

Lovgivningen siger ellers klart og tydeligt, at arbejdsgiveren skal anmelde arbejdsskader til Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring senest ni dage efter ulykken.

- Vi hjalp Kim og anmeldte hans skade for ham, siger Finn Jensen, der er faglig sekretær i 3F Guldborgsund.

- Men hans sag er desværre ikke den eneste. Jeg har kendskab til i hvert fald seks medlemmer, hvor firmaerne på Storstrømsbroen ikke har anmeldt deres skader, som de skal. Det er bekymrende, og jeg er bange for, at der er et stort mørketal, hvor arbejdsulykker bliver holdt under radaren, fortsætter fagforeningsmanden.

Peter Henriksen arbejder ligesom Kim Hjembæk for SBJV, hvor han er kranfører og arbejdsmiljørepræsentant.

Han var i starten af november ude for en arbejdsulykke, hvor han fik sin højre hånd alvorligt klemt i en krankæde.

- Jeg blev skadet, mens jeg var på arbejde, og hentet af en ambulance på byggepladsen, så der var ingen tvivl om, at der var en arbejdsulykke og skulle behandles derefter. Alligevel fik jeg en meddelelse om, at det ikke ville blive behandlet som en arbejdsskadesag, fortæller Peter Henriksen.

Det viste sig, at SBJV havde anmeldt ulykken, men oplyst til myndighederne, at sagen ikke skulle behandles efter arbejdsskadeloven.

Det betyder i praksis, at sagen ikke blev indberettet til SBJV’s forsikringsselskab.

- Hvis ulykken ikke anmeldes som arbejdsskade, risikerer tilskadekomne at gå glip af erstatning, forklarer afdelingschef i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring Birgitte Kamstrup.

Først efter pres fra 3F anmeldte SBJV Peter Henriksens ulykke som en arbejdsskadesag.

Den italienske hovedentreprenør SBJV forklarer over for Fagbladet 3F, at der var tale om en it-fejl.

SBJV afviser samtidig, at arbejdsulykker på Storstrømsbroen ikke bliver anmeldt til myndighederne.

- Vi indberetter selvsagt alle arbejdsskader efter reglerne. Data viser, at vi har en sikker arbejdsplads, lyder det i et skriftligt svar fra italienernes danske pressetalsmand Christian Lemvigh.

Christian Lemvigh afviser at udtale sig om de konkrete sager.

- Vi kan desværre ikke kommentere personsager i medierne, siger han.

SBJV fastholder, at de har et lavt antal arbejdsulykker sammenlignet med landsgennemsnittet.

- Vi indberetter arbejdsskader korrekt. Og hvis der skulle ske en fejl, så er det naturligvis noget, der skal rettes, så snart det opdages, lyder det videre i et svar på mail.