Katharina_Hauge_Antonsen_frmand_HK_Kommunal_Nordjylland
Det er en fornærmelse at lancere en sådan plan, lyder det fra Katharina Hauge Antonsen, formand for HK Kommunal Nordjylland. Foto: HK Kommunal Nordjylland

Ansatte snydt for 26 millioner:
Nu vil kommune fyre for at finde pengene

26. nov. 2020 11.30
Efter knap fire år har Aalborg Kommune endelig erkendt, at ansatte i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen er blevet snydt for cirka 26 mio. kroner ved de lokale lønforhandlinger. Kommunens løsning er, at der de næste 5 år skal findes midler til lønforhandlinger, men at regningen skal betales med 62 stillinger. En svinestreg, lyder det fra HK Kommunal i Nordjylland.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Nej, nej og atter nej. Der er ingen penge til forhandling i år.

Sådan har det lydt gennem de seneste fire år, når flere af HK Kommunals tillidsrepræsentanter er mødt op i Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune for at forhandle lokalløn. Det skriver HK Kommunal.dk.

Men efter vedvarende pres har forvaltningen nu endelig erkendt, at de ansatte i hele forvaltningen samlet set gennem perioden har gået glip af cirka 26 mio. kroner.

LÆS OGSÅ: Krav til regeringen inden afgørende forhandlinger: Ressourceforløb må maksimalt vare et år

- Det er en skandale, at man gennem alle disse år har fastholdt, at der ikke var penge til forhandlinger og på den måde har holdt os for nar, lyder det fra Katharina Hauge Antonsen, formand for HK Kommunal Nordjylland, der understreger, at ingen HK’ere har fået for lidt i basisløn, men at det alene handler om de årlige lønforhandlinger.

Som at fodre hunden med sin egen hale

For at føje spot til skade, så har ledelsen i forvaltningen nu lanceret en genopretningsplan. Men den får betegnelsen en ”svinestreg” af Katharina Hauge Antonsen.

At straffe den part, som er blevet snydt for mange millioner med afskedigelser, er uanstændigt
Katharina Hauge Antonsen, formand for HK Kommunal Nordjylland

Planen går nemlig ud på, at fremtidige lønforhandlinger skal finansernes lokalt – og det skal ske ved at skære med 62 fuldtidsstillinger over fem år.

- Jeg kan godt forstå, hvis medarbejderne føler sig snydt, for det er at fodre hunden med sin egen hale. Det er en fornærmelse at lancere en sådan plan.

Pengene skal findes på en anden måde

HK Kommunal og 15 andre faglige organisationer har derfor skrevet et åbent brev til byrådet med det klare budskab, at ledelsen har svigtet sit ansvar ved ikke at leve op til KL-aftalen om at prioritere, så der ER midler til rådighed til lokal løndannelse.

- Derfor er det ledelsens og politikernes ansvar at finde pengene på en anden måde. At straffe den part, som er blevet snydt for mange millioner med afskedigelser, er uanstændigt.

LÆS OGSÅ: Gik du ned i løn under krisen? Her er dine muligheder

HK Kommunal arbejder derfor stærkt på at komme i dialog med såvel ledelse som politikere for at finde pengene på andre måder end afskedigelser.

Som forklaring på, at forvaltningen nu endelig har erkendt sin fejl, peger Katharina Hauge Antonsen på, at blandt andet Per Støve, Klubformand for TR'erne i forvaltningen, har været vedholden, ikke taget et nej for nej og har presset på hvert år.

LÆS OGSÅ: Vær med fra start på A4 Overenskomst – så får du den første måned gratis