Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (længst til venstre) er her med til trepartsforhandlinger. Det skete i begyndelsen af august, da statsminister Mette Frederiksen inviterede til forhandlinger om hjælp til nedslidte. Til højre ses blandt andre formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard (med ryggen til) og til højre for hende direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Nyhed: Beskæftigelsesminister: Ansatte og chefer får fast plads ved regeringsbordet

8. sep 2019
Regeringen ønsker, at fagbevægelsen og arbejdsgivernes organisationer "skal have en fast position ved bordet, når der er vigtige forhandlinger". Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og lovpriser i høje toner den danske model for arbejdsmarkedet.

Ansatte og chefer får mere at skulle have sagt i forhold til regeringens politik. Det fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som inviterer fagbevægelse og arbejdsgiver-organisationer ind til en "fast position ved bordet". Udmeldingen bliver selvfølgelig modtaget med kyshånd i organisationerne.  

- Denne regering vil forbedre rammerne for den danske model. Arbejdsmarkedets parter skal have en fast position ved bordet, når der er vigtige forhandlinger, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et interview med A4 Medier. 

LÆS OGSÅ: 100 mio. kr. på vej til opkvalificering

At den socialdemokratiske regering gerne vil arbejdsgivere og fagbevægelse, signalerede den allerede i begyndelsen af august. Da indledte statsminister Mette Frederiksen og Peter Hummelgard forhandlinger med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening om, hvad der kan gøres for at hjælpe nedslidte tidligere på pension.

Men kommer der så en permanent treparts-institution, som Socialdemokratiet tidligere har foreslået?

- Vi har ikke lagt os fast på den konkrete model for at inddrage parterne yderligere. Om det skal være en permanent institution, en udbygning af Beskæftigelsesrådet eller hvad, det må tiden vise. Jeg er åben over for gode ideer, siger Peter Hummelgaard til A4 Medier.

Tidligere var S mere klar i spyttet 

Da Socialdemokratiet var i opposition, var holdningen til en permanent treparts-institution mere klar. Partiformand Mette Frederiksen skev i 2018 til A4 Nu , at Socialdemokratiet gerne ville oprette et 'arbejdsmarkedsråd'. Om rådet skrev Mette Frederiksen til A4 Nu:

"Rådet vil give en direkte adgang til det politiske system for arbejdsmarkedets parter. Her vil de kunne sætte problemstillinger på dagsordenen og stille spørgsmål direkte  til de relevante ministre i et mere forpligtende forum, end vi har i dag."

LÆS OGSÅ: Trepartsforhandlinger skal føres permanent, sagde Mette F.

Direktør for Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jacob Holbraad er glad for den fremstrakte hånd, som Peter Hummelgaard giver via A4 Medier. Han skriver til A4 Medier:

"Jeg vil kvittere for, at ministeren vil styrke den danske model og inddrage os og fagbevægelsen i endnu flere spørgsmål. Vi ser frem til et godt samarbejde med regeringen."

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard sætter også pris på, at Peter Hummelgaards dør står åben for fagbevægelsen. 

”Jeg er glad for, at beskæftigelsesministeren understreger betydningen af et helt tæt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen – og at dette samarbejde både historisk og i dag har fundamental betydning for vores velfærdssamfund," skriver Lizette Risgaard til A4 Medier og fortsætter:

"Jeg har fuld tillid til, at vi i de kommende år sammen vil skabe betydelige og mærkbare forbedringer for lønmodtagerne.” 

Med den danske model for arbejdsmarkedet er vi nået et civilisatorisk højdepunkt
Peter Hummelgaard (S),  beskæftigelsesminister

Den danske model for arbejdsmarkedet er kendt for, at vi her i smørhullet har et enestående samarbejde mellem regering, fagbevægelse og arbejdsgivere. Når man spørger den 36-årige beskæftigelsesminister om hans syn på den danske model, får han lys i øjnene og træder tydeligt frem som socialdemokrat:

- Jeg vil gå så vidt som til at sige, at vi med den danske model for arbejdsmarkedet er nået et civilisatorisk højdepunkt. Den danske model er i høj grad medvirkende til, at vi har så lige, trygt, retfærdigt og velorganiseret et samfund, siger Peter Hummelgaard til A4 Medier. 

Direktøren for DA Jacob Holbraad tager også gerne store ord i brug. Dog roser han ikke den danske model for helt de samme ting som socialdemokraten Peter Hummelgaard:

"Jeg kan naturligvis kun være enig i ministerens rosende ord om den danske model for arbejdsmarkedet. Vi har et af de mest stabile, velfungerende og retfærdige arbejdsmarkeder i verden, og det kan vi i høj grad takke den danske model for," skriver Jacob Holbraad til A4 Medier. 

LÆS OGSÅ: Hummelgaard vil give flere penge til Arbejdstilsynet

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her