Medlemmer af 3F skal sendes sidst hjem, står der i en aftale, som Finans er i besiddelse af. Foto: Rasmus Baaner/Politiken/Ritzau Scanpix

Anklage: 3F laver coronaaftale, der strider mod loven

20. apr 2020, 12:36
3F har i aftale med arbejdsgiver skrevet ind, at medlemmer af fagforeningen skal sendes sidst hjem og indkaldes først, når der igen kommer noget at lave.

Fagforbundet 3F har under coronakrisen lavet en aftale med en arbejdsgiver, som eksperter nu påpeger kan være i strid med loven. Det skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Byggedirektør spår lavere lønstigninger efter corona-overenskomst: 'Vi er fløjet direkte ind i et uvejr'

Det drejer som om en aftale lavet med en arbejdsgiver, der ikke er organiseret i en arbejdsgiverorganisation. Her har 3F ifølge Finans skrevet ind, at medlemmer af 3F skal sendes sidst hjem og indkaldes først, hvis der igen kommer noget at lave.

Hvis hjemsendelsen ender med fyringer, 'opsiges 3F-medlemmer sidst', står der i aftalen, som erhvervsmediet er i besiddelse af.

Både Anders Etgen Reitz, der er advokat og partner i advokatfirmaet Iuno, der er specialiseret i arbejdsret, og lektor i arbejdsret på SDU Christian Højer Schjøler vurderer, at det er i strid med loven at forskelsbehandle ansatte på den måde.

Det har karakter af en eksklusivaftale, som har været ulovlige siden 2006, lyder det fra eksperne.

- Det er en indirekte eksklusivaftale og et forsøg på omgåelse af foreningsfrihedsloven, fordi man stiller arbejdsgiverne i den situation, at de skal stille én ansat bedre end en anden alene på baggrund af organisationsforhold, siger Christian Højer Schjøler til Finans.

Ville hjælpe medlemmer

I en mail til Finans skriver Bo Christensen, der er forhandlingssekretær for 3F Privat, Service, Hotel og Restauration, blandt andet: 

- I den forbindelse har vi varetaget vores medlemmers interesser bedst muligt, men er der i aftalen elementer, som arbejdsmarkedsjurister sår begrundet tvivl om, vil vi gerne tage en dialog med vores arbejdsgiverpartnere om de pågældende elementer.

3F  har også lavet aftaler om hjemsendelse med arbejdsgiverorganisationer som blandt andre Horesta. Her indgår ikke lignende krav.