Chefredaktør: Amerikanerne må fravælge Trump

30. sep 2020, 09:45
Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning.
Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

- Proud Boys - stand back and stand by.

Således taler USAs præsident anno 2020. Proud Boys er en højreradikal, mandlig gruppe, der støtter voldelig handling. Det er folk som dem, Donald Trump mener skal holde sig klar ('stand by').

Måske hører du til dem, der har opgivet at følge med i Trumps massive løgne og fornærmelser. Demokraternes kandidat, Joe Biden, blev ret forståeligt frustreret over faconen under tirsdagens debat. Men her kan man ikke vende den anden kind til.

Trump er bagud i målingerne, og han prøver alle desperate trick på at ændre valgkampens gang. Men løgne og fornærmelser i et hæsblæsende tempo er hans stil. Som foruroliget europæer, kan man kun håbe, at amerikanerne, i deres noget mystiske valgsystem, får rettet fejltagelsen fra for fire år siden.

Det er ikke alene splittende for nationen - omend det også er hans stil - men han kalder også på køterne i folk
Nicolai Kampmann

USA gennemgår igen nogle meget vanskelige racemæssige konflikter efter hvide politibetjente flere gange har taget livet af sorte landsmænd under alt for voldsomme anholdelser. Byer har stået i brand, og demonstrationer under sloganet 'Black Lives Matter' har samlet titusindevis af mennesker mange steder. Den symbolske knælen har også nået Danmark, hvor for eksempel fodboldlandsholdet har startet kampe i den fine anti-racistiske markering.

At Trump i den sammenhæng beder hvide militsfolk holde sig 'klar' - klar til hvad? - er ekstremt ubehageligt. Det er ikke alene splittende for nationen - omend det også er hans stil - men han kalder også på køterne i folk. Ja, undskyld det stærke udtryk, men de grupperinger Trump ikke vil tage afstand fra, bekender sig til anti-demokratiske metoder, individets ret til at bære våben og en udtalt mistillid til videnskab og liberale værdier.

Det er fandeme uhyggeligt, du!

Ingen fortælling om, hvad USA vil de kommende fire år. Intet ansvar at påtage sig for corona-krisen. Ingen ambition for at lede USA globalt i kampen mod planetens opvarming.

Biden er ingen forførende kandidat. Og han er nok valgt af Demokraterne, fordi han kan vinde vælgere, der hvor Clinton tabte i 2016
Nicolai Kampmann

Over for Trump står en venlig, kendt og bedaget Joe Biden. Som i den amerikanske valglogik har den styrke, at han IKKE er Hillary Clinton. Hun var åbenbart for meget for for mange. Biden er ret vanskelig for Trump at dæmonisere. Selv tilnavnet 'Sleepy Joe' virker ikke rigtig på amerikanerne. Måske, fordi de faktisk kender Biden godt fra hans tid som vicepræsident under Obama. Måske, fordi de også er blevet trætte af endnu en fornærmelse fra manden, der burde udvise mere værdighed i embedet.

Uanset - Biden er ingen forførende kandidat. Og han er nok valgt af Demokraterne, fordi han kan vinde vælgere, der hvor Clinton tabte i 2016: Blandt ældre, hvide middeklasse vælgere.

Som en demokratisk vælger rigtigt sagde til en DR-reporter fornylig: 'Jeg ville stemme på en giraf for at komme af med Trump'!

Efter nattens afbrydelser og nedværdigelser forstår man følelsen. Jeg selv ville stemme på pausefisk i stedet for Trump. Alt andet end ham - ikke mindst af hensyn til en fortsat forestilling om, at det amerikanske demokrati har puls.

Det går ikke så godt med demokratiet i Kina og i Rusland. Derfor er valget den 3. november så vigtigt for os alle sammen. Som en der i mange år har fulgt og været fascineret af USA, er den aktuelle valgkamp mere tragisk end komisk.