Allan på 76 elsker jobbet som frisør:
'Du kan tro, at jeg har mange hemmeligheder'

Allan_Profil
- Jeg er lavet af godt materiale. Jeg hverken ryger eller drikker og så kysser jeg kun på en pige ad gange, siger Allan Birkerod, der har arbejdet i 62 år som frisør. Foto: Privat
30. dec. 2020 11.00
Det er de færreste, der kan sige, at de har haft det samme job i 62 år. Men det kan Allan Birkerod, der er 76 år og frisør. Snakken i frisørstolen, hvor der både har siddet ministerfruer og danske dronninger, er noget af det bedste ved jobbet. Her er fortællingen om et langt arbejdsliv i det samme fag.

Kære læser

Denne artikel blev oprindeligt bragt 2. maj 2020 - som led i en historie om danskere, der med glæder arbejder efter den officielle pensionsalder. Omkring nytår genpublicerer vi historier, som vores læsere har været særlig interesserede i i årets løb. Artiklen er åbnet uden betingelse om abonnement.

Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Godt nytår!

For præcis 62 år siden, den 1. maj 1958, gik en 15-årig dreng fra Høje-Taastrup ind i Borch’s Frisøratelier på Moltkesvej på Frederiksberg. Det var ikke drømmen om at blive frisør, der den forårsdag førte Allan Birkerod til Haldor Borchs frisørsalon.

Det var mere omstændighederne og en anden drøm - dem vender vi tilbage til - der var årsagen til, at han den dag startede i lære som frisør eller rettere barber. Dengang blev en mand nemlig uddannet barber, mens en kvinde kunne kalde sig frisør. Og kunderne kaldte man for 'Fru direktør Madsen' eller 'Fru arbejdsmand Jensen'.

- Jeg var hunderæd for at gøre noget forkert i starten. Det er jo ikke ligesom at lave en skulptur i ler, hvor du kan lave det om, hvis du laver en fejl. Hvis jeg klippede forkert, var det jo tydeligt, husker Allan Birkerod. 

LÆS OGSÅ: 76-årige Allan er frisør: 'Hårdere at sidde derhjemme end at arbejde'

Det særlige ved historien om Allan Birkerod er, at han gennem 62 år, har bevaret glæden ved sit fag. Endda i en sådan grad, at han i dag i en alder af 76 år stadig er aktiv som frisør.

Det er jo ikke kun terapi for kunderne, når de sætter sig i frisørstolen og snakker. Det er også terapi for mig at lytte og give min mening
Allan Birkerod, frisør

Dermed er han en blandt kun 12.261 personer i Danmark, der har rundet 75 år og stadig er aktiv på arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Danmarks Statistik fra 4. kvartal af 2019.

- Jeg sælger drømme. Jeg kan lide, at der sidder en kvinde eller en mand i stolen, og så foreslår jeg dem et eller andet, og så går de fra frisørstolen med glæde i øjnene. Så har man opnået det, man ville. Jeg er jo også en slags lommepsykolog, og det kan jeg rigtig godt lide. Kunderne får min mening, hvis de vil have den. Jobbet er meget mere intimt, end man tror, fortæller Allan Birkerod.

Han har besluttet, at han først stopper med at arbejde den dag, 'han får en etværelses med låg', som han formulerer det.

Allan Birkerod kunne ikke forestille sig ikke at arbejde.

I de seneste par måneder har han nemlig fået en forsmag på pensionisttilværelsen, da frisørsaloner sammen med andre liberale erhverv blev lukket ned på grund af coronakrisen. Og det var ikke noget for Allan Birkerod:  

- Jeg har siddet derhjemme i over en måned nu og spurgt min kone: 'Er det også søndag i dag?' Jeg tror, at det er godt for de ansatte i Brugsen, at jeg må gå på job igen, for de har været lidt trætte af at tale med mig. Det er jo ikke kun terapi for kunderne, når de sætter sig i frisørstolen og snakker. Det er også terapi for mig at lytte og give min mening, siger Allan Birkerod.

En stolt socialdemokrat

Når Allan Birkerod som barn gik på markene ved Taastrup Stationsby, kunne han om aftenen se fyrværkeriet fra Tivoli i København.

- Vi kunne også se neonlysene fra reklamerne på Rådhuspladsen. Forestil dig det. Det ville man ikke kunne i dag for alle bygningerne, fortæller Allan Birkerod, mens han mindes barndommen og ungdommen i stationsbyen, der i dag bare hedder Høje-Taastrup.

Det var her, at tilfældighederne ville, at han blev uddannet frisør.

Allerede som helt ung teenager vidste Allan Birkerod, at han ville være noget kreativt. Helst reklametegner eller illustrator. Men hans forældre krævede, at han fik sig en håndværkeruddannelse først. Flere i familien var frisører, så det, tænkte Allan Birkerod, var et fint springbræt mod kunstakademiet.

Jeg har været dødheldig hele mit liv, fordi jeg har mødt en bunke meget spændende mennesker, der har åbnet mange døre for mig
Allan Birkerod, frisør

Men det var svært at få en læreplads, så den 15-årige knægt fik hjælp fra en dame, som han passede børn for. Hun kendte en frisør på Frederiksberg, som manglede en elev.

Blå bog

Allan Birkerod er født i 1943 og opvokset i Taastrup.

Han er gift og har to børn, en datter på 47 år og en søn på 44 år.

Datteren Trine Birkerod er også frisør og driver den frisørsalon, som Allan Birkerod arbejder i.

Han har desuden to børnebørn og en hund af racen Jack Russell Terrier, som han deler med datteren.

Og sådan gik det til, at Allan Birkerod startede som frisørlærling i en salon, der både havde den daværende socialdemokratiske forsvarsminister Victor Grams kone og ditto statsminister H.C. Hansens kone blandt kunderne i salonen.

- Men der var jo også arbejdsmandens kone, og vi behandlede dem alle lige godt. For som indehaveren, der var en stolt socialdemokrat, sagde: 'Arbejdsmanden har knoklet dobbelt så længe for, at hans kone kan komme til frisøren, end direktøren har', husker han.

På Kongeskibet

Allan Birkerod kom aldrig på kunstakademiet. Men det gør ham ingenting:

- Jeg har været dødheldig hele mit liv, fordi jeg har mødt en bunke meget spændende mennesker, der har åbnet mange døre for mig. Og jeg har fået mange spændende oplevelser i mit liv.

En af de oplevelser, der står tydeligst i erindringen, var i sommeren 1963, som han tilbragte på Kongeskibet Dannebrog. Her ordnede han hår på både dronning Ingrid og de tre prinsesser, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie.

Billedet af Allan Birkerod ombord på Kongeskibet Dannebrog i 1963. 

-  Jeg havde det bedste forhold til Benedikte. Anne-Marie var jo blevet forelsket i Konstantin. Du skal ikke spørge, hvad jeg synes om ham, siger Allan Birkerod, inden han svarer på sit eget spørgsmål:

- Kongeskibet er et lille skib. Man hilser normalt på de kongelige ved første møde efter flagets hejsning og første møde, efter at flaget er sænket. Konstantin sagde, at han meget gerne ville have, at vi hilste på ham, hver gang vi mødte ham. Men han fandt hurtigt ud af, at han så ikke kunne lave andet end at gå med hånden til huen.

Dronning Anne-Marie og Kong Konstantin blev som bekendt gift året efter.

Allan Birkerod står på tredje række som nummer to fra venstre. Forrest sidder den danske kongefamilie med konge, dronningen og de tre prinsesser. 

Jeg har mange hemmeligheder

I dag er Allan Birkerod 76 år. Han har kunder to gange om ugen i sin datters frisørsalon Mae West i Fredericia.

Allan Birkerod flyttede fra Sjælland med sin hustru, da de havde fået børn i 1970’erne. Allan Birkerod brød sig ikke om, at hans børn skulle vokse op i Taastrup.

- Man prøvede at bygge sig ud af sociale problemer, men byggede sig ind i dem stedet for. Vi flyttede derfor til Juelsminde, mens jeg arbejdede i en salon i Aarhus nogle dage om ugen. Så fik vi ideen om at købe vores egen salon.

- Jeg hørte om en frisørsalon, der var til salg i Fredericia. Først tænkte jeg: 'Hvor fanden ligger det. Er det ikke bare sådan et sted, man kører igennem?', fortæller Allan Birkerod med en tydelig vestegnsdialekt, som han har bevaret, selvom det er over 40 år siden, han flyttede til fastlandet.

Til venstre er det Allan Birkerods datter, Trine Birkerod, der i dag ejer frisør Mae West. Her arbejder han stadig to dage om ugen. 

Parret endte med at drive salonen fra 1982, og frem til 2004, hvor datteren Trine overtog den.

At klippe hår og føntørre er kun en lille del af det job, som Allan Birkerod elsker.

- Da jeg startede som frisør, var det efterkrigstid, og kunderne var optaget af, at de havde fået varmt vand eller bad i lejligheden. Man talte ikke så meget privatliv som sådan, kunderne talte mere i hypoteser. Nu fortæller kunderne mig alt. Men jeg sladrer ikke. Det irriterer mig, når folk siger, at der bliver sladret i en frisørsalon. Hvis der gør det, så har frisøren misforstået noget. Du kan tror, at jeg går rundt med mange hemmeligheder, siger han.

Hvis det er ens passion, så føler man ikke, at det er et arbejde. Nu har jeg prøvet en måned, hvor jeg ikke har lavet en skid. Det var mere hårdt end at arbejde
Allan Birkerod, frisør

Det er ikke kun kundernes fortællinger, der har ændret karakter. Det har selve frisørfaget også:

- Der er mange ting, de unge ikke lærer i dag, som fønbølgning og vandondulation (hvor håret rulles op på curlere, red.) og alle de gamle teknikker. Vores elever lærer dem dog, men det er kun fordi, de har et gammelt fjols som mig gående.

Klipper generationer

 Selvom Allan Birkerod har arbejdet i det samme fag i mere end 60 år, har han aldrig mærket metaltræthed.

Udover stadig at være aktiv som frisør sælger Allan Birkerod også parykker i sin egen virksomhed Easy-Hairline, som han har haft siden 1963. Et arbejdsliv, der formentlig ville tage pusten fra de fleste.

Allan Birkerod på Kongeskibet Dannebrog. Her er han foreviget præcis det samme sted som på fotoet længere oppe i artiklen. Der er 53 år mellem billederne. Dette er fra 2016. 

- Jeg synes ikke, at jeg arbejder meget. Hvis det er ens passion, så føler man ikke, at det er et arbejde. Nu har jeg prøvet en måned, hvor jeg ikke har lavet en skid. Det var mere hårdt end at arbejde. Jeg er lavet af godt materiale. Jeg hverken ryger eller drikker og så kysser jeg kun på en pige ad gange, siger Allan Birkerod og supplerer med, at han lige har tabt 18 kilo, fordi han hver dag går mellem 10 og 15 kilometer med sin nye hund.

LÆS OGSÅ: Plastikkirurg forlod det offentlige for det private: ‘Det handler ikke kun om bedre løn’

Efter mere end 38 år som frisør i den samme by har Allan Birkerod kunder fra flere generationer i samme familie:

- Nogle har jeg kendt fra dengang, de var en fræk stråle i deres fars øjne. Jeg vil ikke kunne byde de kunder at stoppe.

Men det er tydelig at høre på Allan Birkerods entusiasme, at det ikke kun er kunderne, der får ham til at fortsætte med at tage saksen i hånden.

- Jeg har en døende kundegruppe, der tæller kunder, der er fyldt 90, men jeg har også nogle, der er 5. Jeg stopper med at arbejde, når jeg får en etværelses med låg. Jeg er ved at skrive min sidste vilje. Og jeg har fundet ud af, at jeg vil ligge ved siden af prins Henrik, griner han og hentyder til, at prins Henrik fik sin aske spredt ud over de danske farvande.