SKAT_hovedkontor_Jens_N__rgaard_Larsen_Ritzau_Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Årsopgørelsen 2020:
Her er 5 ting du skal tjekke

12. mar. 2021 10.42
I dag bliver spændingen udløst. Skal du have penge tilbage i skat, eller skal du betale? Knap 70.000 danskere er fredag morgen i kø til at logge ind på skat.dk. Men det er dog for tidligt, lyder det. Se fem ting, du skal være opmærksom på, når det bliver din tur.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Faglige Seniorer og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Mandag 15. marts bliver vores årsopgørelser tilgængelige på skat.dk – men mon ikke SKAT igen i år åbner op et par dage før? Det skriver Faglige Seniorer.

Når der bliver åbnet, kan du tjekke din årsopgørelse her.

LÆS OGSÅ: Tusindvis i kø til Skat.dk: Vil se årsopgørelse

Skal du have penge tilbage, lander de på din NemKonto 9. april 2021.

Heldigvis skal de fleste have penge tilbage, men nogle skal betale.

Hvis du får et skattesmæk, kan det skyldes:

1. Du er stoppet med at arbejde
Hvis du er gået på pension i løbet af 2020, er din indtægt faldet, og du skal måske have penge tilbage i skat, hvis ikke du har ændret din forskudsregistrering.

Men når du ikke længere arbejder, har du ikke længere ret til beskæftigelsesfradrag. Du har heller ikke ret til fradrag for kontingenter til fagforening og a-kasse og befordringsfradrag. Har du ikke ændret din forskudsregistrering, kan du derfor risikere at skulle betale.

2. Du er gået op eller ned i løn
Har du fået et job, eller er du steget i løn, er det vigtigt, at din forskudsopgørelse bliver ændret, ellers risikerer du, at skulle betale skat tilbage.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde under corona kan give dig skattesmæk

Du skal også huske at ændre forskudsopgørelsen, hvis du falder i indtægt. Udbetaling Danmark bruger nemlig tallene på din forskudsopgørelse til at beregne din pension. Derfor er det vigtigt, at du ændrer din forskudsopgørelse, hvis der sker ændringer i din indtægt. Så får Udbetaling Danmark nemlig besked direkte fra Skattestyrelsen.

3. Du har fået indefrosne feriepenge udbetalt
Har du fået dine indefrosne feriepenge udbetalt, har din indtægt været højere end normalt. Selvom der er blevet trukket skat af pengene, kan det for nogle påvirke årsopgørelsen – især hvis du kommer over grænsen for topskat.

4. Du er ophørt med at betale til private pensionsordninger
Er du stoppet med at arbejde, er du nok også stoppet med at betale til private pensionsordninger. Det skal du også huske at rette på din forskudsopgørelse, hvis du ikke vil risikere at skulle betale skat tilbage.

5. Du har glemt at du har haft håndværker
Har du haft håndværker, kan du måske trække en del af regningen fra i skat. Har du husket det?

I år skal du selv indberette transportfradrag
For alle i arbejde er der i år en vigtig ting at være opmærksom på: Pendlerne skal selv skrive kørselsfradrag på årsopgørelsen. Normalt er det automatisk indsat på årsopgørelsen, men sådan er det IKKE i år. Det skyldes corona-nedlukning, hvor mange har arbejdet hjemme og derfor ikke har krav på kørselsfradrag.

Fradrag for velgørenhed

Du kan få fradrag for gaver, bidrag og donationer til velgørende organisationer, foreninger, fonde, stiftelser, institutioner og religiøse samfund, som er godkendt af Skattestyrelsen.

Du kan højst trække 16.600 kroner fra i skat i 2020. I 2021 kan du trække 17.000 kroner fra.

Du får automatisk dit fradrag, hvis du har givet foreningen dit cpr-nr.
Du kan få fradrag for både små og store beløb.
Fradragets værdi er ca. 26 pct., så hvis du giver 100 kr., sparer du ca. 26 kr. i skat.
Du får fradrag for alle beløb, hvis du giver gaver til forskning.
Læs mere på skat.dk, hvor du også kan se en liste over de godkendte foreninger.

Kilde: Faglige Seniorer og Skat.dk.