720 3F'ere fik halveret dagpengene

Penge_sedler_og_m__nter
Dagpengene blev meget små sidste år for en række medlemmer af 3Fs A-kasse. (Arkivfoto) Foto: Ritzau/Scanpix
31. jan. 2021 09.00
Over 700 medlemmer i 3F fik sidste år en dagpengesats, der lå under den gamle mindstesats. Enkelte fik endda en sats på under 10.000 kroner om måneden. Før skat.

Forestil dig, at du får brug for at få dagpenge. Normalt er den maksimale sats på godt 19.300 kroner. Men så får du besked om, at din sats bliver flere tusinde kroner lavere. I enkelte tilfælde endda helt ned til 10.000 kroner lavere om måneden. Før skat.

Sådan var virkeligheden sidste år for 720 medlemmer i 3F’s a-kasse (3FA).

Det skriver Fagbladet3F.

675 personer fik under 15.647 kroner i dagpenge, svarende til den gamle mindstesats. 47 personer fik endda mindre end 10.000 kroner. 

En af dem var Kim Westphalen fra Ishøj, som Fagbladet har skrevet om for nylig, foruden en række andre der har stået frem og fortalt, hvordan reglerne har ramt dem.

Det er særligt kvinder og især ansatte fra privat service, hotel og restauration og offentligt ansatte, der er ramt af lavere satser.

Der mangler en bund

Forklaringen er, at den nye dagpengereform – reformen trådte endeligt i kraft i 2017 – kræver, at a-kasserne beregner dagpengesats på en anden måde end før. I dag tages der udgangspunkt i indtjeningen i de bedste 12 måneder ud af de seneste to år.

I de gamle regler tog a-kassen udgangspunkt i de seneste tre måneders løn. Man kunne dog kun få beregnet en sats, hvis der var over 320 arbejdstimer i perioden, svarende til totredjedele af fuld tid. Ellers gik man yderligere tre måneder tilbage – og så videre – for at finde timerne.

I dag er der ingen bundgrænse for, hvor få timer der kan beregnes på.

Svært at leve med

Tal fra Beskæftigelsesministeriet har tidligere vist, at den nye måde at beregne på, har været en fordel for flere. Det vil sige, at flere i dag får en højere sats.

- Men vi ved, at en mindre del får en sats, der ligger under det, de tidligere ville have fået. Og nogle enkelte har en helt horribel lav sats, på langt under niveauet for kontanthjælp. Så må man jo prøve at kontakte kommunen og se, om man kan få supplerende kontanthjælp, siger forretningsfører i 3F’s a-kasse Eva Obdrup til Fagbladet3F.

- Det er rigtig godt, at flere i dag får en højere sats. Men vi har rigtig svært ved at leve med, at nogle af vores medlemmer står med en lav sats, de ikke kan leve af, selv om de trofast har betalt til deres a-kasseforsikring gennem mange år, siger hun.

Eva Obdrup påpeger, at mange af de hårdest ramte har haft vikarjob med få timer.

- Det er mennesker, som måske tager alle de vikartimer, de kan få, mens de jager et fuldtidsjob. Det rammer dem, når de skal have beregnet en ny sats, og det er uacceptabelt for 3FA, siger hun og påpeger, at det formentlig ikke vil koste meget store penge at rette op på skævheden.

Evaluering er udskudt

3FA har tidligere rejst problemet politisk overfor først daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), og siden overfor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Mens Troels Lund Poulsen afviste at ændre reglerne, har Peter Hummelgaard siden sagt, at det skal indgå i en evaluering af dagpengereformen. Den var aftalt af forligsparterne til efteråret 2020, men er nu blevet udskudt på ubestemt tid på grund af corona-krisen.