Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Coronavirus i Danmark: 700.000 ansatte kan arbejde

13. mar, 12:22
Ingeniører, økonomer, it-folk og jurister har gode muligheder for at arbejde hjemme under coronavirus.

Omkring hver tredje ansatte i de danske virksomheder har et job, som de kan passe hjemmefra.

Det vurderer erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI), der har kortlagt, hvilke job folk sidder i.

De danske myndigheder har i denne uge opfordret virksomheder til at lade flest mulige arbejde hjemmefra for at mindske spredningen af coronavirusset.

Det kan 680.000 lønmodtagere og selvstændige ifølge DI. Der er omkring to millioner beskæftigede i private virksomheder i Danmark.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

- Især rigtig mange ledere vil have gode muligheder for at arbejde hjemmefra, men det gælder også blandt andet ingeniører, it-folk, jurister, økonomer og journalister, siger Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri.

Dansk Industri har ikke nogen opgørelse over, hvor mange der rent faktisk arbejde hjemme i øjeblikket.

Steen Nielsen påpeger, at der i mange virksomheder bliver afholdt ekstra ferie i øjeblikket. Det forventes også at være billedet de kommende uger, hvor skoler og daginstitutioner er lukkede.

Steen Nielsen understreger, at det for de fleste af de 680.000, der kan arbejde hjemme, kun vil være oplagt i en kortere periode.

- De fleste vil nok kunne tage nogle dage hjemmefra, men efter et stykke tid bliver det nok også en udfordring.

- Mange virksomheder har nogle systemer, som man typisk kun vil kunne tilgå fra arbejdspladsen, og der vil være nogle ting, som man har behov for at drøfte eller koordinere med kolleger ansigt til ansigt, siger han.

En rundspørge blandt nogle af de danske C25-virksomheder, som Ritzau Finans har lavet, viser, at stort set alle, der kan arbejde hjemme, er blevet bedt om det.

Det gælder i virksomheder som Danske Bank, Mærsk, FLSmidth og Pandora.

Derimod er der en stor gruppe, hvor det er umuligt at arbejde hjemmefra.

Det kan være ansatte i butikker, tømrere, elektrikere, smede, mekanikere, chauffører, rengøringsassistenter, vinduespudsere og fabriksansatte.

Ud over de privatansatte er de offentligt ansatte sendt hjem fra fredag og skal så vidt muligt arbejde hjemmefra.

Der er omkring 800.000 offentligt ansatte i Danmark. En lang række ansatte skal dog blive på arbejdet.

Det gælder ansatte i politiet, forsvaret, fængselsvæsenet, sundhedsvæsenet, pleje- og ældresektoren og dele af det sociale område.

/ritzau/

A4 – kan vi hjælpe dig med arbejdslivet?

Er du blevet ledig? Hvordan er reglerne for dagpenge og feriepenge? Hvad hvis min svendeprøve ikke kan afholdes?

Der er mange spørgsmål om arbejdslivet i en corona-tid. På A4 vil vi gerne hjælpe dig med at finde svar. Vi vil gerne høre om dine oplevelser – også de besværlige og de bekymringer, vi står med i denne tid.

Skriv til os med din historie, dine spørgsmål eller bare et forslag eller et synspunkt. Vi lover at svare dig. Ikke alle henvendelser bliver til artikler. Vi har travlt og må prioritere. Men dit arbejdsliv – eller det du gerne vil have – vil vi gerne hjælpe dig med!

Nicolai Kampmann
Chefredaktør A4 Medier