20200520-064347-L-1920x984we
Molslinjen A/S er blandt de selskaber, der modtager lønkompensation uden at betale selskabsskat. (Arkivfoto) Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

680 millioner i corona-støtte: Har ikke betalt skat i årevis

26. maj 2020, 06:25
Tusindvis af danske selskaber får corona-støtte for millioner, selvom de ikke betaler skat herhjemme.

Selvom de ikke har betalt skat i årevis, letter en række selskaber nu statskassen for hundredvis af millioner.

Mindst 1.887 danske selskaber får minimum 680 millioner kroner i lønkompensation – til trods for, at de ikke har betalt selskabsskat i 2016, 2017 eller 2018.

LÆS OGSÅ: AE - Ufaglærte job forsvinder efter krisen

Det viser en gennemgang af data fra Skattestyrelsen og Erhvervsstyrelsen, som Fagbladet 3F har lavet. Virksomhedernes skattebetaling for 2019 er endnu ikke offentlig.

Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, Jacob Ravn, erkender, at det kan virke urimeligt på den enkelte dansker, at virksomhederne ikke betaler skat, men alligevel kan få penge fra staten.

- Mange ser på selskabsskat, som på deres indkomstskat. Og når jeg får en løn, så skal jeg jo også betale min skat. Men det er lidt anderledes med virksomheder, siger han til Fagbladet 3F.

Ifølge Jacob Ravn kan nogle af de virksomheder, der ikke betaler selskabsskat, faktisk være de bedste for Danmark:

- De kan jo have brugt så mange penge på bygninger, maskiner eller ny forskning, at de har fået et underskud og ikke skal betale skat. Men de investeringer er stadig gode for os som samfund, siger han.

Samtidig understreger Jacob Ravn, at selskabsskat langtfra er virksomhedernes eneste bidrag til samfundet, da de også betaler moms og afgifter, ligesom lønnen til de ansatte beskattes.

I alt er over 29.000 selskaber tildelt lønkompensation for 8,7 milliarder kroner. Pengene går til at hjælpe med lønomkostningerne under corona-krisen.

Fagbladet 3F’s gennemgang viser, at hver 16. selskab, der modtager lønkompensation under corona-krisen, ikke betaler selskabsskat herhjemme.

Ifølge Anders Nørgaard Laursen, professor på Aarhus Universitet og skatteekspert, kan der være mange grunde til, at et selskab ikke betaler selskabsskat.

- Mange omkostninger er fradragsberettiget for danske selskaber. Det gælder blandt andet udgifter til løn og drift, men også, hvis man har foretaget investeringer. Alt dette kan selskaberne trække fra, og skal altså betale mindre i skat, siger han.

Samtidig er reglerne sådan, at selskaber i Danmark kun skal beskattes af deres overskud. Men har de underskud, så beskatter man dem ikke.

LÆS OGSÅ: Amalie tvunget til at ændre sit DTU-speciale pga. corona - Frygter for arbejdsgiveres reaktion

Og har et selskab haft et underskud i et år, kan de modregne underskuddet flere år frem, helt efter reglerne.

- Det betyder, at hvis et selskab har haft underskud på 2 millioner kroner i et år, og i det efterfølgende år tjener 2 millioner kroner, kan selskabet modregne underskuddet fra det tidligere år. Dermed kommer selskabet ikke til at betale skat, siger Anders Nørgaard Laursen.
Ikke nemt at snyde i skat

Som flere medier tidligere har beskrevet, kan manglende skattebetaling være et tegn på, at firmaerne gemmer deres overskud i skattely, i stedet for at betale skat i Danmark.

Ifølge Anders Nørgaard Laursen er der en række måder, hvorpå selskaber kan undgå at betale selskabsskat i Danmark.

- Det kan være ved hjælp af det, vi kalder koncerninterne afregningspriser – eller transfer pricing – hvor selskaber anvender kunstigt høje eller lave priser på varer, som handles mellem koncernselskaberne for at opnå en skattemæssig fordel, siger Anders Nørgaard Laursen.

Moderselskabet kan også låne penge til overpris til sit datterselskab, som så ikke har penge tilbage til at beskatte. Det kaldes at skabe intern gæld.

Det lyder let at snyde, men det er det ikke, ifølge Anders Nørgaard Laursen.

- Alle de her eksempler har man regler, der skal gribe ind overfor. Det er ret svært at snyde i skat i Danmark, og for de fleste selskaber kan det slet ikke betale sig at prøve at snyde, siger han.

Derfor kan man heller ikke konkludere, at et selskab snyder, fordi de har deres base i et land, hvor man har meget få krav til selskaber og ikke skal betale noget særligt i skat – altså et skattely.

- Bare fordi man er ejet fra et skattely, er ikke det samme som man ikke betaler den skat, man skal i Danmark, siger Anders Nørgaard Laursen.

- De fleste vil sige: Hvorfor i alverden vil nogen drive en virksomhed, der giver underskud år ud og år ind? Og det kan da også undre mig. Men det er ikke nødvendigvis et udtryk for, at der ligger noget fordækt bag, siger han.

LÆS OGSÅ: Mail afslører - Søren Brostrøm kom med advarsel

Top 10: Danske selskaber, der har fået lønkompensation - uden at betale selskabsskat i de seneste tre år

1 GATE GOURMET DENMARK ApS 42.068.706
2 HB-CARE A/S 23.492.557
3 JET TIME A/S 18.905.690
4 SPORTMASTER (SDK SPORT II ApS) 14.083.878
5 Messecenter Herning (MCH A/S) 13.032.634
6 Molslinjen A/S 12.378.955
7 Flying Tiger (ZEBRA A/S) 10.510.542
8 STRAND- & BADEHOTEL MARIENLYST A/S 7.953.583
9 SCANDIC HOTEL A/S 7.549.476
10 STENA RECYCLING A/S 6.343.925

Kilde: Fagbladet 3F