Højesteret slog onsdag fast, at det var i orden, da Jeppe Lund Hansen (til venstre) blev fyret, alene fordi han havde nået folkepensionsalderen. Nu vil Socialdemokratiets beskæfigelsesordfører Leif Lahn Jensen (til højre) have ændret loven. Foto: Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix / Privatfoto

Efter dom i Højesteret: 65-årige Jeppe blev fyret fra fleksjob: Nu vil S-profil hindre, at det sker for andre

18. apr 2019
Alle, der gerne vil og kan, skal have mulighed for at arbejde i fleksjob, også efter at de har passeret pensionsalderen, siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

Det er urimeligt, at arbejdsgivere kan komme afsted med at fyre medarbejdere i fleksjob, alene med den begrundelse, at de har nået folkepensionsalderen.

Det mener Socialdemokratiets beskæfigelsesordfører Leif Lahn Jensen, som nu vil have ændret lovgivningen, så fleksjobbere får mulighed for at fortsætte på arbejdsmarkedet, når de har passeret pensionsalderen.  

 - Alle, der gerne vil og kan, skal have mulighed for at arbejde i fleksjob, også efter at de har passeret pensionsalderen, siger Leif Lahn Jensen.

Meldingen kommer, efter at Højesteret onsdag i en ny dom slog fast, at det var i orden, da en arbejdsgiver i 2017 fyrede den 65-årige Jeppe Lund Hansen, alene fordi han havde nået folkepensionsalderen. Det betød nemlig, at arbejdsgiveren - en fynsk møbelvirksomhed - ikke længere modtog løntilskud fra kommunen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Fyringen stod ved magt, selv om Jeppe Lund Hansen tilbød sin arbejdskraft til en lavere løn. Han havde siden 2011 været ansat i møbelbutikken i et 20-timers fleksjob fire dage om ugen.

Med støtte fra Teknisk Landsforbund argumenterede den fyrede fleksjobber for, at fyringen var i strid med lov om forbud mod forskelsbehandling. Ifølge loven må en arbejdsgiver ikke diskriminere på grund af alder. 

Dommen, der stadfæster en afgørelse fra Sø- og Handelsretten, undrer Teknisk Landsforbunds advokat, Byrial Bjørst: 

- Vi kan konstatere, at Højesteret kobler kommunens betaling (løntilskud frem til 65 år, red.) og hele ansættelsen, siger Byrial Bjørst. 

Dommen viser ifølge Teknisk Landsforbund, at der er et hul i lovgivningen, som bør lappes. Det er Leif Lahn Jensen enig i:

- Jeg vil tage sagen med til de i gangværende forhandlinger om revison af reformen af førtidspension og fleksjob. Det kommer til at koste lidt ekstra, hvis man forlænger løntilskuddet til arbejdsgiveren, men det er rimeligt, at de fleksjobbere, der ønsker at fortsætte, skal have mulighed for det. Det drejer sig næppe om særlig mange mennesker, men det er vigtigt, at muligheden er der, siger Leif Lahn Jensen.

Han ekender, at det bliver vanskeligt at nå at få ændret de gældende regler før folketingsvalget - også selv om opbakningen skulle være tilstede. 

- Så må vi tage sagen op igen efter valget, siger Leif Lahn Jensen.  

Den nu tidligere fleksjobber, Jeppe Lund Hansen, er ærgerlig over Højesterets afgørelse. Han håber, at  der nu vil komme gang i en politisk debat, som kan føre til en lovændring til gavn for andre.

- Hvis min sag kan være med til at løse problemer for andre, vil jeg være glad. Fleksjob-ordningen er jo fantastisk god, fordi flere i den type job kan holde til at arbejde længere,  siger Jeppe Lund Hansen. 

Efter at han måtte forlade sit fleksjob, har han involveret sig i frivilligt arbejde, hvor han rådgiver fyrede seniorer med at komme i job. Jeppe Lund Hansen lider af mén efter at have fået medicin, han ikke kunne tåle under et længere sygdomsforløb fra midt i 1990'erne til 2004.