Sophie_Dam_og_Rolf_Bangsgaard
Sophie Dam og Rolf Bangsgaard, forfattere til bogen 'Genstart dit arbejdsliv'.

5 gode råd:
Se krisen som en mulighed og design dit ideelle arbejdsliv

14. mar. 2021 08.37
Man siger, at få ting er så lærerigt som en krise. Her er fem gode råd til hvordan du kan vende coronakrisen til noget positivt fra forfatterne til den aktuelle bog Genstart dit arbejdsliv: Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv.

Så blev det marts 2021, og de fleste af os er totalt udmattede. Livet i coronaboblen har kastet lys på, hvor lidt vi reelt kan kontrollere, og hvor sårbare vi egentligt er. Mens genåbningen af samfundet og tilbagevenden til normalen forhåbentligt nærmer sig, hænger vi i med det yderste af neglene. Det har været et langt år.

LÆS OGSÅ: Måling: Coronakrisen påvirker det psykiske arbejdsmiljø for næsten hver anden lønmodtager

Og alligevel ville det værste næsten være, hvis vi kom ud på den anden side og intet havde lært. At vi glemte de refleksioner og erkendelser, vi har gjort os og bevidstløst bare stiger ombord i hamsterhjulet, når hverdagen bliver normal igen.

Coronaen har trods alt gjort det klart for mange af os, at et arbejdsliv, der ikke enten passer ind i resten af vores liv, eller som bare ikke giver os julelys i øjnene, dét er livet ærlig talt for kort til.

Vi har brug for at føle, at vi har kontrol

Med de mange restriktioner og begrænsninger som coronaen har medført, har mange af os lige nu et ekstra stort behov for at have en følelse af at tage styringen, ikke mindst over arbejdslivet. Men med corona-opsigelser, hjemmearbejde og rejseforbud, har mange af os også fået en stor gave. Nemlig mere tid! Og den tid kan du lige så godt udnytte til at re-designe dit arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Corona tærer på pårørendes relation til arbejdet: 'Lige her gik det sgu galt'

Her får du derfor 5 gode råd til, hvordan du udnytter coronakrisen positivt til at tage næste skridt i dit arbejdsliv:

1. Skab afklaring
Se din situation som en chance for at dykke dybere ned i, hvad du virkeligt vil. Uanset om du lige nu frivilligt eller ufrivilligt står uden job, eller om du føler, at du er sandet til i et eksisterende job, så kræver det afklaring at tage næste skridt i dit arbejdsliv. For trods alt det, vi ikke selv har kontrol over, så ER der ting, vi selv kan sætte retningen for. Benyt denne tid som en mulighed til at skabe afklaring over, hvad du virkeligt gerne vil. Husk at afklaring tager tid, så vær tålmodig med både dig selv og processen.

2. Dan dig overblik
Skab dig et overblik over dine kompetencer, talenter og erfaringer, så du med selvtillid
og sikkerhed i stemmen kan gå ud i verden og fortælle, hvordan du kan skabe værdi. Med et overblik bliver det også nemmere for dig at lægge en plan for, hvordan du kommer derhen, du gerne vil.

LÆS OGSÅ: HK Privat-formand inden OK-forhandlinger: Folk vil selv bestemme over deres arbejdsliv

3. Husk, at dit næste job ikke behøver at ligne det, du kommer fra
Man har brug for at tænke nye tanker, når man skal designe det ideelle arbejdsliv – uanset om det for dig er en variant af det arbejdsliv, du allerede har, eller om du skal gå helt nye, banebrydende veje, som omlægger hele dit liv – eller noget derimellem. Find ud af, hvad der gør dig glad, når du står op om morgenen: Hvordan ser det konkret ud, dét arbejdsliv, som du virkelig brænder for? Tænk ud af boksen!

4. Læg en plan
Læg så en realistisk plan for hvordan du kommer derhen, du gerne vil. Vær konkret og specifik. Kvantificer tingene. Tænk i mål og delmål.

LÆS OGSÅ: Monica tog orlov fra juristjob for at passe syge børn: "Umuligt at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen"

5. Plej og brug dit netværk
De fleste stillinger besættes via netværk, så når du skal i markedet efter nyt job, er det tid til at aktivere dine forbindelser: Hvem kunne det være relevant at byde på en kop kaffe? Hvem kan hjælpe dig med at komme derhen, hvor du gerne vil – hvis ikke med konkrete jobmuligheder, så med gode råd eller erfaringer, som du kan trække på? Gør det nemt for folk i dit netværk at hjælpe dig ved at gøre dit forarbejde grundigt. Mød op med en konkret elevatortale, hvori du specificerer, hvad du har brug for hjælp med og medbring et dugfriskt CV. Det er også god stil at snuppe regningen og byde på en kage til kaffen.

Om bogen 'Genstart dit arbejdsliv: Sådan designer du dit ideelle arbejdsliv'

Genstart dit arbejdsliv er et outplacementforløb i bogform. Se mere og få en gratis læseprøve samt to modeller, der kan hjælpe dig med at skabe overblik og afklaring på Genstart dit arbejdsliv.dk.