41 udlændinge anholdt ved grænsen med falske arbejdskontrakter

20210111-094428-L-1920x1920we
Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
19. jan. 2021 06.32
Udlændinge snyder med falske covid-19-attester for at krydse grænsen og komme til Danmark, fortæller Syd- og Sønderjyllands Politi.

Der bliver taget mange udlændinge med falske papirer ved grænsen, som forsøger snyde sig ind i Danmark udenom corona-reglerne.

Det viser nye tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som Fagbladet 3F har fået.

Her fremgår det, at grænsepolitiet har anholdt 41 udlændinge med falske arbejdskontrakter siden juli måned.

I sidste uge forsøgte fire rumænere at krydse grænsen på falske papirer, men blev taget af politiet.

Ifølge vicepolitiinspektør Allan Dalager fra politiets Udlændingekontrolafdeling Vest, som tager sig af grænsekontrollen, er svindlen med arbejdskontrakterne en direkte konsekvens af corona-stramningerne ved grænsen.

- De falske arbejdskontrakter er en af de nye måder, vi ser folk forsøge at komme ind i landet. Der er mange sager for tiden, men de bliver også straffet hårdt, da der er tale om dokumentfalsk, siger han.

Årsagen til, at udlændinge forsøger at snyde med arbejdskontrakter, er, at et arbejde i Danmark giver et såkaldt “anerkendelsesværdigt formål” til at komme ind i landet.

Det betyder, at man som udlænding må krydse grænsen på trods af de mange corona-restriktioner, der har spredt sig over hele Europa.

De fleste sager handler om østeuropæere fra lande som Rumænien, Bulgarien og Ukraine.

- Der kan være mange grunde til, at de kommer netop herfra. Men vi ser, at borgere fra de lande ofte har en interesse i at komme til Danmark med ikke-lovlige formål. Det kan være alt fra ulovlig arbejdskraft til tyveri eller prostitution, forklarer Allan Dalager.

De falske arbejdskontrakter dækker over så forskellige fag som håndværker og pizzabager.

- Vi havde to kvinder, som forsøgte at rejse ind i landet ved at hævde, at de skulle arbejde på en byggeplads. Men vi blev mistænkelige med det samme, da vi så deres kuffert. Der var intet arbejdstøj. Til gengæld var den fyldt med lingerie og kunstige negle, fortæller Allan Dalager.

Ud over at forsøge at komme til Danmark på falske arbejdskontrakter ser politiet også udlændinge forsøge at komme hertil med falske covid-19 attester, som skal vise, at de ikke er smittede med corona-virus.

- Vi har haft 19 sager med falske covid-19-attester indtil videre, hvor formålet er det samme: At få ulovlig adgang til Danmark. Der gælder de samme regler, for der er også tale om dokumentfalsk, siger Allan Dalager.

Han forventer, at antallet af sager om dokumentfalsk for at komme til Danmark vil blive ved med at stige, så længe corona-restriktionerne er i hævd.