3F har meldt mejeriet Hejrskov Mælk til myndigheder på grund af modstridende oplysninger om løn og arbejdstider. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Omstridt landmand mistænkes for skattesnyd

22. feb 2020, 08:09
Hejrskov Mælk ApS’ modstridende oplysninger om løn og arbejdstid for udenlandsk arbejdskraft har fået 3F til at melde den store mælkeproducent til Skattestyrelsen.

Der er stor forskel på lønnen og antallet af arbejdstimer på henholdsvis formelle lønsedler og uofficielle lønopgørelser samt skatteoplysninger fra virksomheden Hejrskov Mælk ApS.

LÆS OGSÅ: Firma afsløret i underbetaling og dødstrusler: Arbejder videre for hæderkronet dansk gigant

Det afslører flere lønsedler, lønopgørelser og skattepapirer for den rumænske staldmedarbejder Florin Porosnicu fra virksomheden, der er en af Danmarks største producenter af mælk.

Derfor har 3F Kongeåen meldt Hejrskov Mælk ApS til Skattestyrelsen med mistanke om skattesnyd. Det skriver Fagbladet 3F.

- Det ser meget mistænkeligt ud. Og vi har konstateret, at lignende suspekte forhold gør sig gældende for en række andre udlændinge, der også har arbejdet for virksomheden, siger Bjarne Jakobsen, formand for 3F Kongeåen.

- Florin Porosnicu er desuden blevet groft udnyttet af arbejdsgiveren. Jeg er rystet over, at der findes sådant et menneskesyn og bliver drevet virksomhed på den måde i Danmark, siger formanden.

3F Kongeåen rejser desuden en faglig sag mod Hejrskov Mælk ApS for brud på loven om foreningsfrihed. Det skyldes, at fagforbundet mener, at Florin Porosnicu er blevet fyret, fordi han er medlem af 3F.

Florin Porosnicu har ikke nogen ansættelseskontrakt, som kan fastslå hans løn- og arbejdsvilkår.

Efter eget udsagn begynder han i slutningen af november 2017 at arbejde i stalden hos Hejrskov Mælk ApS i Sydjylland. Rumæneren – der ikke forstår dansk – er i besiddelse af lønopgørelser – på dansk – fra virksomheden fra november 2017. Desuden er Florin Porosnicus navn skrevet på en plan over vagter i slutningen af 2017 på virksomheden.

Lønopgørelser til rumæneren viser, at han arbejder 237 timer om måneden i gennemsnit på seks normale måneder inden for perioden december 2017 til juli 2018.

Af lønsedler og oplysninger fra Hejrskov Mælk ApS til skattevæsenet fremgår det, at rumæneren arbejder 160 timer om måneden.

Ifølge lønsedler og oplysninger fra Hejrskov Mælk ApS til skattevæsenet har Florin Porosnicu tjent en betydelig højere løn end den, der fremgår af virksomhedens lønopgørelser til staldmedarbejderen.

Lønopgørelserne viser, at Florin Porosnicu tjener 50 kroner i timen for langt de fleste timer hos Hejrskov Mælk ApS. For nogle arbejdstimer modtager han dog også et nattillæg på 10 kroner i timen.

Florin Porosnicu forklarer til Fagbladet 3F, at han tjente 50 eller 60 kroner i timeløn. Og at han i de første måneder fik udbetalt sin løn i kontanter af landmand Torben Pedersen på hans staldkontor i Holsted i Sydjylland.

LÆS OGSÅ: Mette F. efter sammenbrud - Jeg nægter at være i dårligt humør

Der står intet om betaling af skat på virksomhedens kortfattede lønopgørelser.

Selvom rumæneren begynder sit arbejde for Hejrskov Mælk ApS i november 2017, får han ikke nogen årsopgørelse for 2017 fra Skat. Den danske skattemyndighed registrerer, at virksomheden først indbetaler løn til medarbejderen fra 1. april 2018, viser hans skattemappe.

Af officielle lønsedler fra Hejrskov Mælk ApS fremgår det også, at Florin Porosnicu først skulle være blevet ansat 1. april 2018.

Staldmedarbejderen får under sin ansættelse med hjælp fra virksomheden oprettet en bankkonto i Jyske Bank.

7. juni 2018 er første gang, at rumæneren får indsat løn på sin bankkonto i Danmark, viser et kontoudskrift fra Jyske Bank. Overførelse af løn til bankkontoen sker i alt fem gange i løbet af staldmedarbejderens ansættelse på et års tid hos Hejrskov Mælk ApS.

Landmand Torben Pedersen fyrer Florin Porosnicu i slutningen af oktober 2018, hvorefter rumæneren rejser tilbage til sit hjemland. På fyresedlen fra mælkeproducenten står, at ansættelsen af staldmedarbejderen ophører 30. november 2018.

Alligevel har Hejrskov Mælk ApS oplyst til skattevæsenet, at virksomheden har betalt 22.500 kroner i løn til Florin Porosnicu for december 2018, fremgår det af rumænerens årsopgørelse fra Skattestyrelsen.

Der er dog ikke indsat et sådant lønbeløb fra Hejrskov Mælk på hans bankkonto i Jyske Bank.

Fagbladet 3F har forsøgt at få kommentarer fra landmand Torben Pedersen til skatteforholdene hos Hejrskov Mælk ApS og til 3F’s anmeldelse af virksomheden til Skattestyrelsen.

- Jeg kan ikke komme nærmere ind på forholdene omkring konkrete ansættelsesforhold eller andre konkrete begivenheder på virksomheden, skriver Torben Pedersen i en e-mail til Fagbladet 3F.

Medejer af Hejrskov Mælk ApS Brian Nielsen oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har til sagen.

Fagbladet 3F har bedt om kommentarer fra Skattestyrelsen til sagen.

- Skattestyrelsen er underlagt tavshedspligt og kan derfor ikke kommentere konkrete personer eller virksomheder, skriver Skattestyrelsens presseafdeling i en e-mail.

LÆS OGSÅ: Oh Land - Absurd at Nicklas ryger ud