c20201209171012660_1000
De pakistanske brødre og bygningsarbejdere Basharat og Shabbir Hussain har været ofre for menneskehandel i Danmark, mener Center Mod Menneskehandel. Foto: Privat, Fagbladet 3F/

3F kritiserer behandling af sag om menneskehandel

9. dec. 2020 18.30
Det er efter tre år fortsat ikke afgjort, om der bliver rejst tiltale imod en eller flere bagmænd i den såkaldte Holbæk-sag, hvor flere udlændinge er blevet underbetalt i stor stil.

Mere end tre år.

Det er der gået siden, at politiet rettede søgelyset mod pakistanske bygningsarbejdere, der har tjent ned til omkring 2.000 kroner om måneden i løn hos deres arbejdsgiver i Danmark. Og i juli 2018 modtog politiet fra en offentlig myndighed en anmeldelse om mulig menneskehandel over for flere af disse pakistanere, der har arbejdet på byggerier i Holbæk.

Men det er stadig uafklaret, om der vil blive rejst tiltale i en straffesag imod en eller flere bagmænd i den såkaldte Holbæk-sag. Det skriver Fagbladet 3F.

Og det vækker kritik hos 3F, hvor to af de pakistanske bygningsarbejdere er medlemmer:

- Det er aldeles utilfredsstillende. Et sagsforløb på foreløbig tre år er helt ude i hampen, siger forbundssekretær Henning Overgaard.

Sagen handler blandt andet om de pakistanske bygningsarbejdere og brødre Basharat Hussain og Shabbir Hussain. De to 3F’ere var via deres ansættelseskontrakter med firmaet DK Builders ApS lovet mellem 33.000 og 35.000 kroner om måneden i løn. Disse lønninger var nok til, at pakistanerne kunne bo og arbejde lovligt i Danmark efter reglerne i den såkaldte beløbsordning.

Men ofte modtog de to pakistanere en betaling, der svarer til blot omkring 2.000-4.000 kroner om måneden.

En tredje pakistaner i sagen, Yassir Dawood, har oplyst til Fagbladet 3F, at han slet ikke har fået egentlig løn for sit arbejde gennem fire måneder på byggeprojektet i Holbæk.

Udsat for menneskehandel

Center Mod Menneskehandel har i sommeren 2018 vurderet, at de tre pakistanere har været ofre for menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark.

Den tidligere ejer af DK Builders ApS Madasar Ahmed har erkendt over for Fagbladet 3F, at der er foregået ulovlige handlinger og underbetaling i hans firma. Han har dog fralagt sig ansvaret for den manglende betaling.

Midt- og Vestsjællands Politi oplyser til Fagbladet 3F, at sagen om mulig menneskehandel ligger til juridisk vurdering hos anklagemyndigheden, som fører sager på det danske samfunds vegne.

Til kritikken fra 3F skriver advokaturchef Susanne Nielsen i en e-mail til Fagbladet 3F:

- Jeg kan helt generelt oplyse, at der er tale om en sag af en vis kompleksitet, som det derfor også tager tid at efterforske og vurdere. Sagen har været under juridisk vurdering gennem en længere periode i anklagemyndigheden, og der forventes taget endelig stilling til tiltalespørgsmålet i første kvartal 2021.