20121211-171104-6-1920x1280we
Benny Sørensen, der er konsulent hos 3F Fredericia og følger Google-byggeriet tæt, vil ikke sætte tal på erstatningskravet, da sagen endnu ikke er indbragt til fagretslig behandling. (Arkivfoto) Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

3F kræver stor erstatning for lønsnyd på Google-byggeri

3. nov. 2020 06.21
Firma bag løndumping for millioner af kroner er flyttet fra én amerikansk tech-gigant til en anden, og problemerne er flyttet med, mener 3F.

Et britisk ejet firma, der sidste år blev taget i omfattende lønsnyd på Facebooks datacenter-byggeri i Odense, er atter kommet i søgelyset.

Denne gang på Googles 46.000 kvadratmeter store og 4,5 milliarder kroner dyre byggeprojekt i Taulov ved Fredericia, hvor bygningsarbejdere fra blandt andet Rumænien og Bulgarien er i fuld gang med at opføre kæmpemæssige datahaller. Det skriver Fagbladet 3F.

Det er firmaet AC Data, der efter 3F’s opfattelse igen gør sig skyldig i omfattende underbetaling, og fagforbundet kræver derfor erstatning på vegne af bygningsarbejderne.

- AC Data enten kan eller vil ikke forstå den danske model, hvor vi betaler medarbejdere, hvad de har krav på i henhold til overenskomsten. Vi mener, at de konsekvent har betalt deres folk for lidt, og firmaet har ikke fremlagt den dokumentation, vi har bedt om på vores efterhånden mange møder. Derfor kræver vi et betragteligt beløb af AC Data i erstatning for underbetaling af 85 medarbejdere, lyder det fra Benny Sørensen, der er konsulent hos 3F Fredericia og følger Google-byggeriet tæt.

Benny Sørensen vil ikke sætte tal på erstatningskravet, da sagen endnu ikke er indbragt til fagretslig behandling.

Ifølge 3F har AC Data siden marts 2019 snydt 85 udenlandske medarbejdere – blandt rumænere, bulgarere og briter – for overtidsbetaling og betaling for at arbejde i weekenden.

AC Data har efterfølgende betalt nogle af pengene tilbage, men 3F mener, at de stadig skylder et større beløb.

På Facebooks datacenter i Odense indgik forgængeren til AC Data, Tag og Facade DK, i februar 2019 et forlig med 3F på hele 6,8 millioner kroner for systematisk underbetaling af 115 udenlandske bygningsarbejdere.

Det er reelt den samme personkreds, der står bag AC Data og Tag og Facade DK.

Bag de dansk indregistrerede firmaer står det britiske selskab AC PLC, som har fået store ordrer på en række datacenter-byggerier i Irland, Holland og Danmark.

Det er den tyske storentreprenør Exyte, der er ansvarlig for opførslen af Googles danske datacenter, og da Fagbladet 3F i juni sidste år kunne fortælle, at de britiske løndumpere fra Facebook-byggeriet nu var at finde på Googles byggeplads, var den korte besked fra Exyte, at AC Data levede op til kravene på projektet.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra AC Data og AC PLC.

Hos den tyske hovedentreprenør Exyte understreger kommunikationschef Adriana Williams, at underentreprenørerne på Google-byggeriet skal overholde de danske overenskomster og fremlægge dokumentation for, at de har orden i sagerne.

- Exyte tjekker regelmæssigt vores underleverandører, såsom AC Data, og sørger for, at overenskomster overholdes, og at alle bestemmelserne i dem bliver fulgt, lyder det i en skriftilig kommentar.

Fagbladet 3F ville gerne have spurgt Google om, hvordan de forholder sig til, at der er sager om underbetaling på deres byggeri, men her svarer man også på mail.

- Jeg kan forsikre, at vi ikke er gået på kompromis med hverken byggeriet, sikkerheden på pladsen eller vores krav om, at alt arbejde udføres i overensstemmelse med danske løn- og arbejdsvilkår. Vores hovedentreprenør følger vores høje standarder på området, og jeg har ikke grund til at tro, at det ikke skulle være tilfældet, skriver Arni Jonsson, som er ansvarlig for Googles kommende datacenter i Taulov.