3F-formand med markant udmelding:
Hæv dagpengesatsen under coronakrisen

20191025-173635-L-1920x1280we
Udmeldingen fra 3F kommer efter en uge, hvor Danmark har set en mangedobling af folk, der melder sig ledige. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
22. mar. 2020 08.34
Når man holder hånden under virksomhederne, bør man også holde hånden under den voksende gruppe arbejdsløse, lyder det fra forbundsformand Per Christensen. Derfor vil 3F have indført et 'coronatillæg' til dagpengene.

De store virksomheder, de selvstændige, de løstansatte og de virksomheder, der er beordret lukket, har alle fået økonomiske redningskranse på grund af coronakrisen. 

Nu er turen kommet til de mange danskere, der i disse dage bliver arbejdsløse, lyder det fra 3F. Landets største fagforening vil have indført et 'coronatillæg', der midlertidigt forhøjer dagpengesatsen med en tredjedel.

LÆS OGSÅ: Voldsomme tal: Så mange danskere har mistet jobbet

Det fortæller forbundsforbund Per Christensen i et intervirew med A4 Arbejdsliv.

- Jeg kan forstå, at der er en 100 pct. kompensation til virksomheder, der har udfordringer. Jeg under virkelig virksomhederne den nødvendige krisehjælp, men jeg vil gerne påpege, at der også er andre i samfundet, der bliver ramt. Når man står i en situation, hvor man for at bruge finansministerens ord laver krigskirurgi og ikke skønhedskirurgi, bør man også kigge på, hvorvidt man kan kompensere ledige, så de kommer nogenlunde skadesfri igennem denne krise, siger 3F-formanden.

Det ekstra coronatillæg til dagpengene skal gælde for alle dagpengemodtagere og vare i tre måneder, på linje med mange af de andre initiativer i hjælpepakkerne. 

Mangedobling af nye arbejdsløse skaber utryghed

Det opsigtsvækkende forslag kommer efter en uge, hvor hele 18.200 danskere har meldt sig ledige. En udvikling, der blandt andet af Dansk Erhverv sammenlignes med finanskrisen.

Ifølge Per Christensen har han ikke oplevet noget lignende i sine 35 år som fagligt aktiv, og han tøver ikke med at betegne det som en nødsituation.

- Utrygheden breder sig voldsomt blandt vores medlemmer. Jeg er sikker på, at det også gør sig gældende for alle andre faggrupper under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Netop det, at usikkerheden breder sig, gør, at man er nødt til at tage nogle foranstaltninger, der skaber tryghed for dem, der kan se deres økonomi og deres hverdag blive totalt ødelagt, siger han.

LÆS OGSÅ: 10 mand om en håndsprit og klamme festivaltoiletter: Murersjak kigger langt efter coronasikkerhed

Den fulde dagpengesats ligger i dag på ca. 19.000 kr. om måneden. Lægger man en tredjedel oveni, ender man på et niveau på ca. 25.000 kr. 

- Det matcher nogenlunde med den trepartsaftale, som FH, Dansk Arbejdsgiverforening og regeringen indgik, hvor niveauet ligger på henholdsvis 23.000 og 26.000 til virksomhederne. Det vil ikke være rimeligt, hvis vi kompenserer virksomhederne, men ikke tænker på de ledige også, siger Per Christensen og tilføjer:

- Det helt basale i, at man gerne vil have mulighed for at forsørge sig selv og sin familie, bliver truet. Mine medlemmer mister halvdelen af deres indtægt, hvis de bliver arbejdsløse, så man skal have indrettet sig virkelig solidt, hvis ikke det skal have massiv indflydelse på ens liv.

3F har foretaget en rundspørge om coronakrisens konsekvenser blandt sine tillidsrepræsentanter. 2.581 har svaret, og blandt dem siger 59 pct. af tillidsfolkene, at en midlertidig forhøjelse af dagpengesatsen vil øge trygheden for dem og deres kolleger. 7 pct. svarer 'ved ikke', mens 18 pct. svarer, at det i lav grad eller slet ikke vil øge trygheden.

Skal gælde alle ledige, ikke kun de coronafyrede

Det er ikke kun de, der er blevet fyret som følge af coronapandemiens kuldsejling af økonomien, der skal nyde godt af en midlertidig forhøjet dagpengesats. Forslaget gælder også dem, der var arbejdsløse før krisen, fortæller Per Christensen.

Folketinget er allerede blevet enige om, at ledige får ’helle’, hvor de tre måneder mellem 9. marts og 9. juni ikke tæller med i dagpengeregnskabet. Hvorfor har de, der var ledige i forvejen, så brug for at få hævet satsen?

- De er jo ligeså hårdt ramt af vanskeligheden ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet som dem, der bliver ledige som følge af coronakrisen. Uanset hvornår man er blevet ledig, har man den samme usikkerhed over, om der er et arbejdsmarked, nu hvor alt det her er overstået. Derfor skal de også, for at sikre samtidighed – og for den sags skyld også retfærdighed – have lagt en tredjedel oven i deres dagpenge, siger han.

Per Christensen fremhæver selv, at et 3F-medlem står til at få halveret sin indtægt ved at ryge på dagpenge, men selvom de i forvejen ledige altså ikke oplever et fald i indkomsten som følge af krisen, bør man stadig polstre dem til fremtiden, mener han.

- Jeg kan love dig for, at dem, der er på dagpenge nu, har store, store problemer med at få deres liv til at hænge sammen. Det kan godt være, at deres økonomiske situation ikke er forandret som følge af krisen, men deres udsigter er forværret betydeligt. For nogle måske permanent, hvis krisen sætter sig voldsomt i økonomien i tiden, der kommer. Derfor vil det være retfærdigt at kompensere alle, siger Per Christensen.

Banker fik milliarder i krisestøtte – gør de arbejdsløse?

Forbundsformanden påpeger, at politikerne ikke tøvede med at pumpe milliarder ud i bankerne, dengang de var i krise. 

- Initiativer, jeg støttede, fordi vi ikke kan have et bankvæsen, der brænder sammen. Nu står vi i en situation, der måske er endnu mere alvorlig, og derfor skal man efter min bedste overbevisning også sikre de ledige, siger han.

Vi står i en historisk krisetid, hvor alle er hårdt presset: Er det ikke netop nu, at man bør spænde livremmen ind og ikke forhøje overførselsindkomster, der er dyre for staten?

- Alle har en kæmpe interesse i, at vi fastholder et vist indkomstniveau, der gør, at folk stadig kan handle hos købmanden og ikke skal gå fra hus og hjem. Man skal også huske, at dem, der får øget dagpengesats, også er forbrugere – på den måde kommer skatter og afgifter tilbage i statskassen igen. Det er også en relativt lille gruppe. Vi havde stort set ingen arbejdsløse før krisen, så det er ikke voldsomt dyrt, hvad jeg foreslår, siger Per Christensen.

I rundspørgen til de 2.581 3F-tillidsfolk har man også spurgt, om coronakrisen allerede har resulteret i fyringer, varslede opsigelser eller hjemsendelse uden løn i deres virksomheder. Du kan se, hvilke brancher, der er hårdest ramt nedenfor.