Jensens Bøfhus holder under krisen lukket, men udbyder takeaway. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jensens Bøfhus: 3F indleder blokade og strejke

7. apr, 16:27
Jensens Bøfhus har ikke længere overenskomst med 3F, efter restauranten har gennemført en lockout. Nu svarer 3F igen.

Fagforbundet 3F er klar med et modtræk, efter Jensens Bøfhus har vredet sig ud af sin overenskomst.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: England - Voldsom stigning i antal af døde

Ingen 3F-medlemmer må tage arbejde på Jensens Bøfhus, ligesom jobcentre ikke må henvise ledige til arbejde på bøfrestauranten fra tirsdag den 8. april.

Det er konsekvensen af det konfliktvarsel om blokade, som 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) netop har sendt til Jensens Bøfhus.

Fra 1. juni vil 3F derudover iværksætte en strejke mod virksomheden.

Det sker efter familierestauranten har gennemført en to uger lang lock-out med det formål at komme ud af sin overenskomst med 3F. Den sluttede natten til mandag.

- Vi kan ikke sidde på vores hænder og se til, når en så stor virksomhed vil ud af sin overenskomst, og derfor må vi gribe til de værktøjer, vi har, siger forhandlingssekretær i 3F PSHR, Peter Lykke Nielsen.

- Og så vil bruge tiden frem til sommer til at afklare, hvordan vi kan iværksætte en sympatikonflikt, sådan at øvrige medlemmer af Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke kan levere forsyninger til virksomheden, siger han.

Det vil for eksempel betyde, at leveringer af drikkevarer til restauranterne bliver stoppet.

Varslet om blokade og strejke er den foreløbige kulmination på et langt forhandlingsforøb, der er endt uden resultat: Jensens Bøfhus ville med sin fornyelse af overenskomsten have vilkår, der er lig restaurant Flammens.

LÆS OGSÅ: Forældre i oprør - Vores børn er forsøgskaniner

Her bliver såkaldte “enhedsmedarbejdere” i restauranten lønnet 20 kroner lavere i timen end tjenerne på Jensens Bøfhus, 132 kroner mod 152 kroner i timen. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.

Men på restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering, som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.

Direktør Anders Nicolaisen fra Jensens Bøfhus har derimod forklaret, at han mener arbejdet på Jensens Bøfhus minder mere om det, der udføres på McDonalds:

- Hvad angår det arbejde, der bliver udført, synes jeg, at det i højere grad minder om det arbejde, der udføres på Flammen og for den sags skyld på McDonald’s. Det er forkert at påstå, at det er faglært tjenerarbejde, har han udtalt.

I dag vil Jensens Bøfhus ikke udtale sig til Fagbladet 3F om konflikten. Den kan dog blive dyr for restaurantkæden:

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) har overfor Folketingets beskæftigelsesudvalg præciseret, at virksomheder der er omfattet af konflikt ikke kan få lønkompensation under coronakrisen. Det skyldes princippet om, at staten skal forholde sig neutralt i arbejdsmarkedskonflikter.

Jensens Bøfhus holder under krisen lukket, men udbyder takeaway. Og kæden har endnu ikke fyret eller hjemsendt en eneste af sine 700 medarbejdere, oplyser kædens pressekontakt Peter Arnfeldt i en mail:

“Jensens Bøfhus har forfulgt en strategi, hvor ingen medarbejder er blevet afskediget pga. corona eller lockout - det agter Jensens at fastholde, så længe det er muligt, og her er en konflikt med 3F ikke formålstjenestelig”, skriver han.

Til det svarer Peter Lykke Nielsen fra 3F PSHR, at det aldrig er formålet med en konflikt at skade en virksomhed:

- Det gør man for at presse dem til at komme til forhandlingsbordet, så han skal bare sige til, hvis han vil undgå en konflikt, siger han.

LÆS OGSÅ: Massiv udrykning til kraftig brand