20070315-154237-5-1920x1920we
Souschef og seniorforsker på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, Kent J. Nielsen peger på, at mange 3F’ere arbejder i for eksempel byggebranchen, inden for transport eller i landbruget, hvor der generelt sker mange ulykker. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

De er hårdest ramt af skader og sygdomme på job

9. jul 2020, 10:54
Knap halvdelen af alle arbejdsulykker og erhvervssygdomme, der blev anerkendt i 2018, drejede sig om medlemmer af 3F, viser en ny undersøgelse.

3F’erne har langt større risiko for at dø, komme til skade eller blive syge på grund af deres arbejde end andre beskæftigede.

Det viser den nye rapport “Arbejdsskader blandt 3F-medlemmer 2005-2018”, som arbejdsmiljørådgiver-virksomheden Joblife har udarbejdet for 3F.

Alene i 2018 drejede 67 procent af alle anerkendte dødsulykker sig om medlemmer af fagforbundet. Samtidig tegnede 3F’erne sig for 43 procent af alle arbejdsulykker og 42 procent af alle erhvervssygdomme, der blev anerkendt af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Efter skandale på plejehjem: Ansatte ydmyges med trusler og spytklatter

- Det er voldsomt store tal. De viser endnu engang, hvor udsatte vores medlemmer er, når de går på arbejde. Og at deres arbejdsmiljø er blandt det farligste og mest usunde i Danmark, siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Fra 2005-2018 er der i alt blevet anerkendt 190.198 arbejdsulykker i Danmark. Heraf handlede de 83.507 om medlemmer af 3F. I samme periode er der blandt alle beskæftigede blevet anerkendt 60.046 erhvervssygdomme, hvoraf de 26.501 drejer sig om 3F’ere.

Souschef og seniorforsker på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, Kent J. Nielsen, hæfter sig ved, at 3F’erne står for næsten halvdelen af de anerkendte ulykker og erhvervssygdomme herhjemme, men kun udgør 10 procent af arbejdsstyrken.

- Det er voldsomt og viser en social slagside nedad. Men det er heller ikke så overraskende, når man ser på hvilke brancher, som 3F’erne arbejder i. Det er jo ikke i kontornusser-fag som mit, siger Kent J. Nielsen, der i mange år har forsket i arbejdsulykker.

Han peger på, at mange 3F’ere arbejder i for eksempel byggebranchen, inden for transport eller i landbruget, hvor der generelt sker mange ulykker, og at der er nogle risici i jobbet, når man arbejder i højden eller med store maskiner og dyr.

- Det er jo ikke, fordi 3F’erne er mere fummelfingrede end andre, at de kommer galt afsted. De arbejder ofte bare i risikofyldte brancher, siger Kent J. Nielsen.