20190128-154223-5-1920x1079we
'Vi ser dem ofte først, når de er på vej ud af arbejdsmarkedet. Og mange af dem har indtil da holdt ud i årevis eller spist smertestillende piller for at kunne passe deres job'. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

3 ud af 4: Vores kollegaer bliver syge af hårdt fysisk arbejde

7. okt 2020, 6:20
Hårdt fysisk arbejde er den væsentligste årsag til arbejdsskader og nedslidning, viser en ny undersøgelse blandt over 1.350 arbejdsmiljørepræsentanter i 3F.

Inden for de seneste to år har tre ud af fire arbejdsmiljørepræsentanter i 3F oplevet en eller flere af deres kollegaer være syge i en uge eller længere tid på grund af arbejdsskader eller fysiske gener.

Det skriver Fagbladet 3F.

Og den væsentligste årsag til arbejdsskader og nedslidning er hårdt fysisk arbejde, et for højt tempo og intensitet i arbejdet samt tilfældige uheld, der ikke kan undgås. Det viser en undersøgelse blandt flere end 1.350 arbejdsmiljørepræsentanter.

- Jeg har set flere kollegaer døje med bevægelsesapparatet og have fysiske gener. Også flere, end der vil være ved det, siger Kim Dahl Christensen, der er arbejdsmiljørepræsentant og driftsoperatør hos Novo Science i Kalundborg og medvirker i undersøgelsen.

- Nogle har fået et andet arbejde. Andre er blevet flyttet til en anden afdeling. Det fysiske arbejde bliver hårdt, hvis du udfører det gennem længere tid. Derfor er vi nødt til at deles om det. Men der er nogle, hvis arme og skuldre ikke kan holde til det, siger han.

Johan Hviid Andersen, der er professor og overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, finder det alarmerende, at så stor en andel af arbejdsmiljørepræsentanterne har oplevet en eller flere kollegaer være sygemeldte på grund af arbejdsskader eller fysiske gener.

- Det er mange og bekræfter, at mange har et hårdt arbejde, som foregår i et højt tempo. Det betyder ikke nødvendigvis, at de, der bliver sygemeldte, er nedslidte. Mange har sikkert ondt i skulderen, knæet eller et andet sted på kroppen, som gør, at de i en periode ikke kan arbejde, siger Johan Hviid Andersen.

Hovedparten af de personer, der søger hjælp på de arbejdsmedicinske klinikker, er ifølge Johan Hviid Andersen ufaglærte og faglærte i alderen 40-60 år.

- Vi ser dem ofte først, når de er på vej ud af arbejdsmarkedet. Og mange af dem har indtil da holdt ud i årevis eller spist smertestillende piller for at kunne passe deres job, siger han.

Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, mener, at alt for mange bliver slidt ned af deres arbejde.

- Det kan vi ikke være bekendt. Nu får de lønmodtagere, der har haft et langt og hårdt arbejdsliv forhåbentlig mulighed for at gå tidligt på pension. Det har vi kæmpet for længe, siger hun.

- Næste skridt er at forebygge nedslidning. Planlægning, tekniske hjælpemidler og fokus på rotation og mindre tempo i det fysisk hårde arbejde er vejen frem, siger Ulla Sørensen.