20210115-184758-L-1920x1280we
De 28 russiske sømænd er lige nu indlogeret på de to slæbebåde, de har arbejdet på for Femern-byggeriet. Bådene ligger for kaj i Rødbyhavn. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

28 russiske søfolk udvist for ulovligt arbejde på Femern-byggeri

11. mar. 2021 12.48
Samtlige 28 russiske sømænd på Femern-byggeriet, som blev anholdt i tirsdag, har fået en bøde for at arbejde illegalt og vil nu blive udvist af Danmark, oplyser lokalt politi.

Alle de 28 russiske sømænd, der blev anholdt på Femern-byggeriet i tirsdags for at arbejde ulovligt, har fået deres sager behandlet af myndighederne.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: To russere udvist af Danmark efter stor politiaktion

Det fortæller politiinspektør Peter Compen, der er leder af udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

- Udlændingestyrelsen har behandlet alle sigtelserne og udfaldet er, som vi forventede. Alle 28 søfolk har fået en bøde for ulovligt arbejde i Danmark. Derudover får de et indrejseforbud på to år, siger han til Fagbladet 3F.

- Det betyder, at de alle skal udvises af landet hurtigst muligt, siger Peter Compen.

Da det drejer sig om regler indenfor udlændingeloven, er det Udlændingestyrelsen, der træffer afgørelser i sagerne.

De 28 sømænd kan dog vælge at udfordre afgørelsen ved en domstol senere på måneden.

- Men det er ikke mit indtryk, at de vil gøre det. Det hele er foregået ganske stille og roligt, og de russiske sømænd har taget afgørelserne til sig, siger Peter Compen.

De 28 russiske sømænd er lige nu indlogeret på de to slæbebåde, de har arbejdet på for Femern-byggeriet. Bådene ligger for kaj i Rødbyhavn.

Politiet har inddraget mændenens papirer og pas, så de ikke kan forlade bådene og søge andet arbejde.

- De sejler ikke bare lige afsted, vi har alle deres dokumenter og har godt styr på dem, siger Peter Compen.

Herfra skal de russiske sømænd nu afvente at blive sendt hjem.

Det er Hjemrejsestyrelsen, en myndighed under Udlændingestyrelsen, der står for at sende russerne ud af Danmark.

I et mailsvar til Fagbladet 3F oplyser Hjemrejsestyrelsen:

- På nuværende tidspunkt er vores medarbejdere til stede og udfører den relevante hjemrejsesagsbehandling, blandt andet samtaler med hver enkelt af de russiske sømænd. Hjemrejsestyrelsen er i dialog med rederiet og arbejdsgiveren om, hvorvidt udsendelserne skal ske via slæbebådene eller med fly, står der i svaret.

For politiet og Udlændingestyrelsen er næste opgave at afgøre, hvilken sanktion, der skal ramme arbejdsgiveren til de 28 sømænd, som er blevet hyret under ulovlige forhold.

- Nu skal vi på baggrund af søfolkenes forklaringer og den efterforskning, vi ellers har gjort, finde frem til de rette arbejdsgivere og så skal de også sigtes for ulovligt arbejde, siger Peter Compen.

Det er det hollandske konsortium, Fehmarn Belt Contractors (FBC), der har hyret de russiske søfolk til at arbejde på Femern-forbindelsen.

Så sent som i går afviste FBC, at deres ansatte arbejdede ulovligt i Danmark. I stedet mente firmaet, at de danske udlændingemyndigheder og politiet tager fejl.

- FBC er af den opfattelse, at FN’s konvention om søfarendes arbejdsforhold (MLC) gælder for mandskabet på de internationale fartøjer, der er i gang i Rødbyhavn under Femern Bælt-projektet. Alle de arresterede besætningsmedlemmer arbejder i overensstemmelse med MLC’s regulativer, skrev pressetalsmand Arno Schikker til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F forsøger at få en kommentar fra Fehmarn Belt Contractors til, at de 28 sømænd nu er udvist af Danmark for ulovligt arbejde, men har indtil nu ikke fået svar.

Fagbladet 3F forsøger også at få en kommentar fra Femern A/S, den offentlige bygherre på Femern Bælt-forbindelsen, til afgørelserne og hvad de får af betydning på byggeriet, men har endnu ikke fået svar på flere henvendelser.