200.000 fejlbehæftede pas presser kommuner og ansatte

Pas_produktion_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
208.000 pas skal byttes - producenten var kommet til at bytte om på højre og venstre fingeraftryk. Kommunerne hænger på noget af regningen Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
4. mar. 2021 18.00
Flere kommuner kræver økonomisk kompensation, efter at ombytning af 208.000 fejlbehæftede pas fra privat leverandør har kostet 18 kommuner tusinder af løntimer.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Borgere i 18 kommuner fik i oktober måned 2020 besked i e-Boks om, at deres pas skulle ombyttes inden sommeren 2021 – hvis passene var blevet udstedt fra 2014 til 2017, skriver HK Kommunal.dk.

Fejlen i de mange pas handler om, at der var blevet byttet om på højre og venstre fingeraftryk fra det private firmas side.

LÆS OGSÅ: Nye it-systemer giver ekstremt arbejdspres i kommuner: 'Medarbejdere sidder og græder'

Regningen for den administrative del og den ekstra indsats, der skal lægges for at ombytte de mange pas, ligger imidlertid hos de 18 kommuner.

Regning uden vært

For eksempel skal 15.000 pas ombyttes i Skive Kommune. For at ombytningen kan lykkes inden sommer, har man været nødt til at omstille sig og ansætte flere sagsbehandlere. Kommunen vurderer ifølge DKNyt, at ekstraomkostningerne vil løbe op i godt 800.000 kr.

- Vi synes ikke, det er nogen rimelig omkostning, der lander hos os på en fejl, som vi overhovedet ingen indflydelse har haft på, eller kunne have gjort noget for at forhindre. Derfor synes vi ikke, det er rimeligt, at den regning skal lande ved Skive Kommune og dermed skatteborgerne, siger Skives borgmester, Peder Christian Kirkegaard (V) til DKNyt.

LÆS OGSÅ: Seniorbombe truer kommuner: 'Det er ret alvorligt'

Borgmesteren har på den baggrund forsøgt at samle de 17 andre berørte borgmestre i en fælles henvendelse til KL, der ifølge de jyske borgmestre skal kæmpe for at få kompensations-penge.

De 18 berørte kommuner er Allerød, Brønderslev, Fanø, Frederikshavn, Frederikssund, Gribskov, Hjørring, Jammerbugt, København, Mariagerfjord, Morsø, Rebild, Skive, Struer, Thisted, Vesthimmerland, Viborg og Aalborg.