20020130-124736-L-1132x637we
'Arbejdstilsynet har afgivet strakspåbud om at sikre, at arbejdet med rengøring af gulvet under planteanlægget planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.' (Arkivfoto) Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

18-årig død:
Arbejdstilsynet giver flere påbud efter arbejdsulykke

28. okt. 2020 13.25
Et sjællandsk selskab har fået flere strakspåbud af Arbejdstilsynet efter en arbejdsulykke, hvor en 18-årig mand kom alvorligt til skade og efterfølgende døde.

Tirsdag eftermiddag omkom en 18-årig mand fra Litauen, efter at han i fredags var kommet alvorligt til skade under sit arbejde på et gartneri i Karslunde i Greve Kommune.

Efter arbejdsulykken foretog Arbejdstilsynet et tilsyn på gartneriet. Og på baggrund af tilsynsbesøget har Arbejdstilsynet givet flere påbud til selskabet Jtt ApS, som litaueren arbejdede for. Det oplyser tilsynet over for Fagbladet 3F.

- Arbejdstilsynet har afgivet strakspåbud om at sikre, at arbejdet med rengøring af gulvet under planteanlægget planlægges, tilrettelægges og udføres sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Derudover er der givet strakspåbud om instruktion og et påbud om at etablere en arbejdsmiljøorganisation, skriver Arbejdstilsynet i en kort kommentar til Fagbladet 3F.

Arbejdsulykken skete fredag 23. oktober om morgenen, da den 18-årige mand gjorde rent under et transportbånd på gartneriet i Karslunde.

Under arbejdet blev den unge mands tøj viklet ind i en valse, og tøjet strammede til om hans hals. Manden blev fundet kvalt og livløs under transportbåndet af nogle kollegaer på gartneriet, som opdagede, at båndet var stoppet, og at der var noget galt.

Kollegaerne ydede førstehjælp på stedet og slog kort før klokken otte fredag morgen alarm.

Litaueren blev kørt på sygehuset, men kom aldrig til bevidsthed igen efter ulykken.

Fagbladet 3F har onsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra de to ejere og direktører hos selskabet Jtt ApS, der har adresse i Næstved.

Ifølge Erhvervsstyrelsen er Jtt ApS et selskab, der udfører entreprisekontrakter inden for avl af planter. Selskabet havde ifølge styrelsen 26 medarbejdere i august 2020 – og ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger udfører det opgaver på flere gartnerier på Sjælland.

Fagbladet 3F erfarer fra flere af hinanden uafhængige kilder, at den konkrete arbejdsulykke skete hos gartneriet Legro, der producerer krydderurter til Netto, Føtex og Bilka. Fagbladet 3F har flere gange onsdag forgæves forsøgt at få kommentarer fra gartneriets direktør.

Midt- og Vestsjællands Politi har onsdag oplyst til Fagbladet 3F, at politiet sammen med en overlæge fra Styrelsen for Patientsikkerhed nu skal foretage et ligsyn for at fastslå dødsårsagen. Og se, om der er en årsagssammenhæng mellem ulykken og dødsfaldet.