Lufthavnen__1_
Fællestillidsrepræsentanten for de ansatte i Københavns Lufthavn Peter Vium var en lettet mand, da han sammen med beskæftigelsesministeren kunne fortæller at 1500 ansatte sendes hjem med løn. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix og Maja Vang

Lettet minister i lufthavnen:
1.500 ansatte sendes hjem med lønkompensation

TEMA: Corona i Danmark
24. mar. 2020 13.00
Københavns Lufthavn benytter nu trepartsaftalen til at sende 1.500 medarbejdere hjem med lønkompensation. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er lettet over, at flere og flere virksomheder benytter hjælpepakkerne fremfor at fyre.

Kære læser

Denne artikel har vi åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Danmarks største lufthavn var tirsdag morgen gabende tom. Derfor er det ikke overraskende, at der nu bliver sendt 1.500 ansatte i Københavns Lufthavn hjem. Men de bliver ikke sendt hjem med en fyreseddel i hånden.

De bliver sendt hjem med lønkompensation, som er muligt efter trepartsaftalen, der blev indgået mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen for halvanden uge siden for at hjælpe virksomheder, der lider i forbindelse med coronakrisen.

LÆS OGSÅ: 6.000 danskere melder sig ledige på én dag

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er tilfreds med, at de 1.500 ansatte ikke bliver en del af statistikken med det rekordhøje ledighedstal. I den seneste uge er det antal nået op på 28.789.

- Vi står i en meget, meget svær tid, så at der er flere og flere, der gør brug af trepartsaftalen, er vi naturligvis glade for. Det her betyder, at der er 1.500 ansatte, der stadig har et arbejde, når sundhedskrisen er overstået, siger Peter Hummelgaard.

Trods den umiddelbare glæde over, at Københavns Lufthavn har valgt at benytte trepartsaftalen, der betyder, at arbejdsgiveren får lønkompensation fra staten på 75 procent per fastansat fuldtidsmedarbejder, dog maksimalt 23.000 kroner, var det en eftertænksom minister, som gav status over for A4 Arbejdsliv.

- Det her er uden overdrivelse de mest bekymrende, vanvittige og hektiske uger, jeg har haft i mit liv. Jeg er oprigtig ked af, at der er så mange mennesker, der mister deres arbejde. Men det gør mig til gengæld både glad og stolt, at vi har lavet de her aftaler, hvor mange tusinder rent faktisk også får lov at beholde deres arbejde. Det betyder lige nu, at Københavns Lufthavn har 1.500 ansatte, der kan beholde deres arbejde, og det samme gælder for mine gode venner fra SAS, hvor 4.000 ansatte får lov at beholde jobbet, siger han.

Vil bruge tiden på efteruddannelse

Fællestillidsrepræsentanten for de ansatte i Københavns Lufthavn, Peter Vium, var også en lettet mand, da han sammen med Thomas Woldbye, adm. direktør for Københavns Lufthavn, kunne fortælle om den nye aftale.

- I starten var jeg i tvivl om, hvordan vi kunne bruge aftalen. For vi har brug for, at medarbejderne kan gå hjemme en periode og så komme tilbage og arbejde, således at vi skiftes mellem at være hjemme og på arbejde. Men det er nu lykkedes, siger Peter Vium.

Han håber, at de ansatte, der nu er blevet sendt hjem, får mulighed for at opkvalificere sig via efteruddannelse.

- Medarbejderne vil rigtig gerne i gang med at efteruddanne sig. Så den mulighed er vi ved at undersøge med 3F Kastrup. Det kan både foregå med fjernundervisning eller med lokaler med få medarbejdere og en underviser i.

LÆS OGSÅ: Cepos: 3F misbruger coronakrise til at indføre højere dagpenge

Han forklarer, at det blandt andet drejer sig om undervisning, hvor medarbejderne får opkvalificeret deres it-kundskaber.

- Mange har hårdt fysisk arbejde i lufthavnen. På sigt håber vi, at robotter kan overtage meget af det arbejde, men vi håber til gengæld ikke, at det gør vores arbejdskraft overflødig, derfor er det nødvendigt, at vi efteruddanner os, siger Peter Vium.