Chefanalytiker:
Gør 110 procent dagpenge under uddannelse permanent

1607122-ead-40285-edit-web
26. maj 2021 06.01
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det er godt nyt, at over 1.000 danskere nu tager en uddannelse på forhøjet dagpengesats. Kravene på fremtidens arbejdsmarked gør, at ordningen bør være en fast bestanddel af dansk arbejdsmarkedspolitik.

Tidligere på måneden viste nye tal, at over 1.000 personer nu tager en erhvervsuddannelse på 110 procent af dagpengesatsen. Der er tale om en ny ordning, hvor ledige ufaglærte eller faglærte med en forældet uddannelse kan opkvalificere sig på forhøjet dagpengesats.

Ordningen omfatter uddannelser inden for et område, hvor der vurderes at være mangel på arbejdskraft. Det kan for eksempel være som elektriker, montageoperatør inden for vindemølleindustrien, ventilationstekniker eller VVS- og energispecialist.

LÆS OGSÅ: Se listen: FH-forbund mister medlemmer - gule fagforeninger går frem

Det er rigtig godt nyt, at så mange allerede nu benytter sig af ordningen. Det er godt for den enkelte arbejdsløse, der forbedrer sine jobchancer på fremtidens arbejdsmarked, og det er godt for samfundet, fordi vi kommer til at mangle faglærte hænder.

Det er også grunden til, at vi i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anbefaler, at ordningen gøres permanent. Ordningen var ellers vedtaget som et midlertidigt krisetiltag oven på den voksende ledighed efter coronaudbruddet.

Mangler 99.000 faglærte i 2030

Når vi anbefaler, at ordningen skal være en fast bestanddel af dansk arbejdsmarkedspolitik, så skyldes det især udsigterne på arbejdsmarkedet:

I en ny rapport har vi nemlig fremskrevet arbejdsstyrken og beskæftigelsen. Fremskrivningerne viser, at Danmark i 2030 vil mangle i omegnen af 99.000 faglærte, mens der især vil være et overskud af ufaglærte på arbejdsmarkedet.

Den kombination gør det oplagt at sørge for, at flere ufaglærte kan løfte sig til faglært niveau. Det er et oplagt tidspunkt, når de alligevel står uden arbejde.

Når man går fra ufaglært til faglært niveau, forbedrer man sine chancer for at få fodfæste på jobmarkedet fremover markant. Det skyldes blandt andet, at vores arbejdsmarked gennemgår store forandringer i disse år.

Mens ufaglærte job forsvinder, bliver der endnu større behov for folk på arbejdsmarkedet, der har papir på deres evner. Det gælder blandt andet inden for den grønne omstilling og digitalisering, som er nogle af de megatrends, der sætter deres præg på vores økonomi, samfund og arbejdsmarked. Det stiller altså krav til arbejdsstyrken. Det samme gør det demografiske udvikling med flere ældre, der vil få brug for hjælp og pleje.

Med andre ord: Hvis politikerne vil sikre virksomhederne de rette hænder til fremtidens job og samtidig give lønmodtagere på kanten af arbejdsmarkedet bedre kort på hånden, så bør 110 procent-ordningen gøres permanent.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].