11. december:
Private OK-aftaler i coronaens skygge

20200108-124413-L-1920x1280we
Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og CO-industris formand og forbundsformand Claus Jensen præsenterer OK-aftale. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TEMA: Julekalender
11. dec. 2020 06.00
A4 gennemgår i denne julekalender udvalgte begivenheder i dansk politik i 2020, der som bekendt har stået i coronaens tegn.

Der var lagt op til et muligt drama omkring de private overenskomstforhandlinger i år. Men coronapandemien og en øget krisebevidsthed afmonterede lysten til at konflikte.

I stedet blev det et klart ja til OK21, der blandt andet giver lønmodtagere en stigning i mindstelønnen og øgede muligheder i den såkaldte fritvalgskonto.

Overenskomstaftalerne indeholdt også en række arbejdsmiljøforbedringer. Blandt andet for buschauffører, der sikrede sig ret til bedre pauseforhold.

Så er vi sendt hjem - på ubestemt tid faktisk. Ikke på grund af sammenbrud i forhandlingerne, men fordi Mette Frederiksen har udsendt nye restriktioner i forhold til coronavirus. Så forligsmanden har besluttet at lukke ned og sætte forhandlingerne på pause, indtil der igen er frit slag i bolledejen
Claus von Elling, chefforhandler for Byggegruppen i 3F

I april kunne en lettet beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) konstatere, at OK20 var stemt igennem uden de store sværdslag.

Glemt kodeord