1.000 jordemødre i fælles opråb:
Giv os anstændige arbejdsvilkår!

20061219-204546-4-1920x1278we
- Det her er et råb fra en tredjedel af landets jordemødre, siger Stine Roswall til Sundhedsmonitor. (Arkivfoto) Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
2. feb. 2021 13.15
En tredjedel af landets jordemødre har skrevet under på en protest mod ringe arbejdsvilkår.

Dårlige arbejdsvilkår på fødeafdelingerne har nu fået en tredjedel af landets jordemødre til at gå sammen om et fælles opråb, som Sundhedsmonitor i dag kan bringe.

Det skriver Sundhedsmonitor, der er et nyhedsmedie om sundhedsvæsenet, som bliver udgivet af Politiken.

'Det eneste, der mangler, er anstændige arbejdsvilkår. Giv os rammer, hvor vi kan gøre arbejdet fagligt forsvarligt,' lyder det i indlægget, som er underskrevet af godt 1.000 jordemødre og knap 300 jordemoderstuderende.

Opråbet er blevet formuleret oven på de seneste dages fokus på vilkårene på Region Hovedstadens fødeafdelinger og er stilet til formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).

Mange af underskriverne arbejder dog i andre regioner, og deres støtte til protesten er et udtryk for, at problemerne på fødeområdet er landsdækkende, siger jordemoder Stine Roswall, der har taget initiativ til skrivelsen og ført pennen.

- Det her er et råb fra en tredjedel af landets jordemødre, siger Stine Roswall til Sundhedsmonitor.

I sin indledning til protesten forklarer hun, hvorfor hun og godt 1.300 af hendes kolleger nu råber op 'skulder ved skulder'.

'I er ved at kvæle både os, kvinderne i vores varetægt og det fag, vi brænder for,' skriver hun.

Ifølge de protesterende jordemødre får dårlige arbejdsforhold mange til at forlade faget, hvilket giver mangel på personale, og den mangel gør så forholdene for de tilbageværende jordemødre endnu dårligere.

De 1.300 medunderskrivere går i opråbet i rette med regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, der har givet udtryk for, at der ikke er nogen 'nemme løsninger' på problemerne på fødeområdet.

'Der er en nem løsning: Tilbyd os anstændige arbejdsvilkår,' skriver de 1.000 jordemødre og 300 jordemoderstuderende.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Sophie Hæstorp Andersen eller Danske Regioner.