Frederik R. Pedersen, direktør i tolkefirmaet EasyTranslate. Arkivfoto. Foto: Celina Dahl / Ritzau Scanpix

Tolkefirma vandt udbud trods fejlagtig oplysning

9. aug 2019
Tolkefirmaet EasyTranslate gav forkerte oplysninger i forbindelse med et udbud af opgaver for Rigspolitiet.

Det omstridte tolkefirma EasyTranslate, der siden april har haft opgaven med at visitere tolke til landets politikredse og domstole, har givet forkerte oplysninger i forbindelse med udbuddet af opgaven.

EasyTranslate skrev i tilbuddet til Rigspolitiet om en ny tolkeordning for politi-, anklage-, og udlændingemyndighederne, at man kunne tilbyde en ny akkrediteret tolkeuddannelse. 

LÆS OGSÅ: Dårlig tolkning: 100 gram amfetamin blev ved en fejl til kæmpe narkofund

Men ifølge A4 Nus oplysninger har en sådan uddannelse aldrig har været i nærheden af at blive godkendt. Den var overhovedet ikke udviklet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

EasyTranslate skrev i tilbuddet, at de i samarbejde med Erhvervsakademi Aarhus havde udarbejdet en uddannelse, der var fremlagt for Uddannelses- og Forskningsministeriet, og at den forventedes at blive godkendt i starten af 2019. Men det passer ikke.

- Vi har haft en forespørgsel fra EasyTranslate omkring udvikling af en tolkeuddannelse. Vi lavede en enkelt sondering, men konkluderede ret hurtigt, at det ikke var inden for vores uddannelsesområde, og så gik vi ikke videre i den dialog siger Christian Mathiasen, der er rektor på Erhvervsakademi Aarhus til A4.

Aldrig udviklet

Han kan ikke huske præcist, hvornår forespørgslen kom eller om den var telefonisk eller de havde et enkelt møde, men det var en gang sidste år, og der kom ikke mere ud af det. Der blev aldrig udviklet en uddannelse og derfor heller aldrig blev søgt om godkendelse af sådan en uddannelse i Uddannelses- og Forskningsministeriet, som tolkefirmaet skriver i tilbuddet.

- Det har aldrig haft karakter af et forslag eller noget som helst. Det var en ret hurtig sagsbehandling, hvor vi konkluderede, at det ikke var noget, vi ville beskæftige os med, siger Christian Mathiasen.

A4 har været i mail kontakt med direktør for EasyTranslate, Frederik R. Pedersen. Han svarer på spørgsmålet om, hvorfor de opgav uddannelsen: ”Vi kan ikke se, at det for nu er realistisk at tilbyde en uddannelse, men vi har ikke opgivet planen.”

Direktøren har ikke svaret på, hvorfor man skrev, at der var indgået et samarbejde med Erhvervsakademiet i Aarhus, når det ikke passer.

En tilsvarende uddannelse

Uddannelse var et af de centrale elementer i udbudsmaterialet, og EasyTranslate vandt blandt andet på grund af den nye uddannelse, som skulle bestå af fire moduler om bl.a tolketeknik og tolkeetik. Det trak lidt ned i Rigspolitiets bedømmelse, at det ikke fremgik af tilbuddet, hvornår præcist tolkeuddannelsen var godkendt.

- Det er korrekt, at EasyTranslate skrev, at de påtænkte at oprette en uddannelse i samarbejde med en skole. Når man laver et udbud, vil leverandøren ikke have alle ting på plads. Man skriver typisk i tilbuddet, hvad ens hensigt er, hvis man vinder. Da Easy Translate fik kontrakten og gik i gang med arbejdet, viste det sig, at der i mellemtiden var blevet oprettet en tilsvarende uddannelse i København, siger chefkonsulent i Rigspolitiet Christian Schougaard til A4.

Han fortsætter:

- Det var ikke en forudsætning for at vinde udbuddet, at leverandøren indgik i et samarbejde med en uddannelsesinstitution omkring uddannelse af tolke. For os er det vigtigste, at tolkene har de nødvendige kvalifikationer, ikke hvem der uddanner dem.

Den uddannelse, han henviser til udbydes som videreuddannelse inden for Akademiuddannelsen i socialt arbejde på Professionshøjskolen Metropol og hedder fagtolken inden for politi- og retsområdet. Her opnår tolken på et modul på 12 dage ”sproglige, kulturelle og etiske tolkefærdigheder”, som kan anvendes inden for politi- og retsområdet.

Uddannelsen blev godkendt i november sidste år. Det var en proces, der gik rimelig hurtigt, fordi Professionshøjskolen allerede er det, man kalder institutionsakkrediteret. Men det har intet med EasyTranslate at gøre. Som tidligere beskrevet blev deres tolkeuddannelse aldrig udviklet og var hermed ikke i nærheden af at blive godkendt, som tolkebureauet ellers skriver.

 Rigspolitiet har ikke yderligere kommentarer til de nye oplysninger.