Signe Fejerskov, formand for DSU's lokalafdeling i Odense, vil lave drastisk om i SU-systemet på landets kandidatuddannelser. Foto: Magnus Monrad

Ung socialdemokrat vil fjerne SU på kandidatuddannelser: Folk skal betale selv

18. okt 2019
Studerende på landets universiteter skal fremover have pengepungen frem, hvis de vil have SU, mens de læser deres kandidatuddannelse. Sådan lyder meldingen fra DSU-lokalformand Signe Fejerskov.

Når universitetsstuderende fremover når til kandidatdelen af deres uddannelse, skal vedkommende ikke længere have adgang til den SU, der for mange studerende er nødvendig for betale husleje og sikre mad på bordet. 

I stedet skal SU-systemet på landets kandidatuddannelser laves om til et lån, som den studerende skal betale, når hun får et job. 

Sådan lyder et forslag fra Signe Fejerskov, der er formand for Dansk Socialdemokratisk Ungdoms lokalafdeling i Odense. 

LÆS OGSÅ: Tesfaye afslører nyt om ministertitel: - Ikke mit drømmejob

Hun vil bruge de penge, som samfundet ikke længere behøver for at udbetale SU til kandidatstuderende, på at skabe bedre forhold på landets erhverv- og folkeskoler. 

- Jeg mener, at man fuldstændig har overset erhvervsskolerne i en lang årrække, og jeg synes, det er på tide, at vi rejser en større debat om, hvordan vi kan gøre forholdene bedre for de elever, der vælger den vej, siger Signe Fejerskov til A4 Nu. 

Derudover mener hun også, at det vil få studerende til at tænke sig mere grundigt om, hvis de fremover får en regning, når studierne er overståede. 

- I dag er der en række uddannelser, som er voldsomt populære, men hvor der også er en høj arbejdsløshed. Der tror jeg, at jeg folk vil i højere grad vil tænke over, om de vælger en uddannelse, der fører til job eller arbejdsløshed, hvis de er tvunget til at betale, når de kommer ind på arbejdsmarkedet, forklarer Signe Fejerskov. 

Hun læser selv en kandidatuddannelse i Matematik-Økonomi på Syddannsk Universitet. 

Forstår ikke pointen

Signe Fejerskovs forslag om at lave lånebaseret SU på landets kandidatuddannelser har skabt voldsom debat - blandt andet på Twitter, hvor Sara Vergo, formand for DJØF Offentlig skriver, at hun "virkelig ikke forstår pointen" med DSU-lokalformandens forslag. 

- I min optik vil forringelser af SU forringe den sociale mobilitet, vi ellers bryster os af i DK. Det vil være børn af de velstillede, der får de bedste muligheder for at tage en lang uddannelse. 

Ligeledes skriver Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Danske Studerende Fællesråd, at "et lånebaseret system netop specifikt holde børn fra arbejderfamilier fra at få en kandidatuddannelse". 

Frederik Vad Nielsen, formand for Socialdemokratisk Ungdom, understreger på Twitter, at forslaget om at fjerne SU'en i sin nuværende form fra kandidatuddannelserne ikke er DSU's officielle politik. 

- Det er ikke DSU’s politik at fjerne SU’en på kandidaten i det nuværende uddannelsessystem. Men jeg er stolt over at have medlemmer, som bidrager til den politiske debat. Mere af det. Især når intentionerne er gode. Så derfor: Ro på, skriver Frederik Vad på Twitter. 

Nogle vil falde fra 

Signe Fejerskov mener ikke selv, at unge fra familier med en lav indkomst vil vælge en kandidat-uddannelse fra, hvis de fremover skal betale regningen for deres SU, når de kommer i job. 

- Jeg tror ikke, at det vil skabe skævvridning eller nederlag. Det kan godt være, at der er nogle, der vil falde fra, men jeg tror, at de fleste vil være så velovervejede i deres proces, at de har taget stilling til, om de vil læse en kandidat, når de når dertil, siger Signe Fejerskov. 

- De fleste studerende, der læser en kandidatuddannelse, ved godt, at de kommer ud på den anden side, hvor de får et stabilt arbejde, og en indkomst, der er højere, end de ellers ville have haft, fortsætter hun. 

Nogle vil måske sige, at du lukker et hul i uddannelsessystemet ved at skabe dårligere forhold for en anden gruppe studerende - hvad siger du til det?

- Jeg har meget svært ved at se, at man skaber et nyt hul. Jeg kommer selv fra en familie med to ufaglærte forældre, og jeg vil med glæde betale min SU tilbage, når jeg er færdig med min kandidat, fortæller hun. 

Hun understreger, at hendes forældres uddannelsesmæssige baggrund og "handlekraft", som hun udtrykker det, har lært hende meget om livet.

-  Og jeg tror, at mange af dem, der kommer fra laveste kår på en kandidat vil være villige til at betale tilbage, fordi de har set, hvad det bringer med sig tidligere i deres liv, siger lokalformanden. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her